GRADOVI

Mogočni varuhi preteklosti

Gradovi že od nekdaj burijo našo domišljijo; tega se zavedajo tudi na Ljubljanskem gradu, kjer so pripravili novo razstavo in jo naslovili Mogočni varuhi preteklosti – gradovi na Slovenskem.
Fotografija: Ljubljanski grad iz ptičje perspektive Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Ljubljanski grad iz ptičje perspektive Foto: Primož Hieng

S svojo pomembnostjo in veljavo ter s svojo mogočnostjo in trdnostjo nas gradovi ponosno opozarjajo na preteklo vlogo varuhov dežel, mest in meja pa tudi svojih praviloma plemenitih stanovalcev,« pravijo organizatorji razstave na Ljubljanskem gradu.
Ljubljanski grad iz ptičje perspektive Foto: Primož Hieng
Ljubljanski grad iz ptičje perspektive Foto: Primož Hieng

»Grajski zidovi varujejo številne zgodbe in legende, ki so se spletle okrog njih in se globoko zasidrale v naši zavesti. Največkrat v razvalinah, le redko ohranjeni ali celo vzdrževani, so srednjeveški gradovi še dandanes sopomenka za tisti odmaknjeni čas, ki ga navadno označujemo z besedo fevdalizem, čeprav so pravzaprav nastajali le v njegovi zreli dobi, od 11. stoletja do začetka nove dobe, nakar so jih zamenjali v dolinah, na ravnicah postavljeni udobnejši dvorci.
Razstava je posvečena spominu na našega izjemnega kastelologa dr. Ivana Stoparja, ki je star 89 let umrl 12. decembra 2018. Foto: Tomi Lombar
Razstava je posvečena spominu na našega izjemnega kastelologa dr. Ivana Stoparja, ki je star 89 let umrl 12. decembra 2018. Foto: Tomi Lombar

Osrednja tematska razstava Ljubljanskega gradu leta 2019 Slovenijo prikazuje kot deželo gradov. Z izpostavitvijo petih slovenskih gradov in z njimi povezanih osebnosti, ki so zaznamovale našo preteklost, ter z raznolikim fotografskim gradivom in maketami osvetljuje bogato zapuščino, ki so jo gradovi stoletja ohranjali.

Razstava je posvečena spominu na dr. Ivana Stoparja, umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in kastelologa, ki je z večdesetletnim izvirnim in strastnim delom slovensko grajsko dediščino znova približal ljudem. Pripravila jo je avtorska skupina: dr. Igor Sapač, Marko Brunskole, Helena Türk, Petra Kučič in Andreja Dular, pri razvoju koncepta in oblikovanju pa je sodelovala Sanja Jurca Avci s Tomažem Budkovičem. Za grafično oblikovanje je poskrbela Dolores Gerbec.


Ob tem so pripravili še spremljevalni program. Strokovni vodeni ogled s kastelologom dr. Igorjem Sapačem bo 5. junija in 23. oktobra v Kazematah na gradu ob 18. uri. Grajsko gledališče pripravlja dva humorna pogovorna večera, in sicer 17. oktobra ob 18. uri o Habsburžanih in drugih plemenitih rodbinarjih, o plemiških rodbinah na Slovenskem in v popularni kulturi z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem in Romanom Vučajnkom, 14. novembra pa o gradovih, donžonih, bastijah in bergfridih, o zgodovini Ljubljanskega gradu in drugih gradov, o dejanskih, literarnih in filmskih gradovih z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem in Hano Stupica.

Možni so tudi vodeni ogledi po predhodni najavi v času trajanja razstave. Za otroke od 5. leta je na voljo program Friderik Prvi – pregnana podgana in njena ukana, za odrasle pa vodeni ogled razstave Mogočni varuhi preteklosti. Vstopnica stane 6 evrov za odrasle in 4 evre za otroke od 7. do 18. leta, študente, upokojence in skupine nad 15 oseb. Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.


Hkrati odpirajo še tematsko povezano novo stalno postavitev v Erazmovem stolpu o grajskem orožju. Za obzidjem Ljubljanskega gradu je bila nekoč velika orožarna, v kateri so hranili raznovrstno bojno opremo, topništvo in strelivo za obrambo dežele. Razstavo bodo odprli v sredo, 17. aprila, ob 19. uri na grajskem dvorišču, na ogled pa bo od 9. do 20. ure vse do 17. novembra. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije