VITEŠKI TURNIR

Modra frankinja navdušila vinske viteze

Martin Pečarič postal zmagovalec viteškega turnirja na gradu Sevnica.
Fotografija: Slovenska vinska kraljica Katarina Pungračič
Odpri galerijo
Slovenska vinska kraljica Katarina Pungračič

V začetku septmebra so se na gradu Sevnica zbrali člani slovenskega konzulata Evropskega reda vitezov vina na 24. vinskem viteškem turnirju, kjer je sodni zbor ocenjeval modro frankinjo, prečastito sorto, ki je v pičlem desetletju iz malodane marginalne sorte zrasla v prestižno vino.

Protokolarni otvoritveni sprevod vitezov vina 24. vinskega viteškega turnirja na gradu Sevnica FOTO: Jaroslav Jankovič
Protokolarni otvoritveni sprevod vitezov vina 24. vinskega viteškega turnirja na gradu Sevnica FOTO: Jaroslav Jankovič

Prisotni smo imeli kaj videti in slišati. Že prihod članov, ki so malodane po vojaško rangirani v hospese – pripravnike, vinske svetnike, vinske sodnike in vinske viteze oz. pri ženskah hospite, dame, vinske dame in redovne dame, je bil kar pravljičen.

Nosilec meča Marko Kocjan
Nosilec meča Marko Kocjan

Vinoljubci so bili od nekdaj elegantni, umirjeni ljudje, z občutkom za mero. Že pri uvodnem pitju so tako dame kot možakarji najprej za trenutek pridržali kozarec pred očmi, nato pa rob nastavili na ustnice in s kratkim požirkom poskusili šampanjec za dobrodošlico.

Študentka opernega petja Anja Žabkar
Študentka opernega petja Anja Žabkar

V grajsko dvorano Alberta Felicijana so vstopili po natančno določenem protokolu, v vrsti, praporščaki in nosilec meča Marko Kocjan so hodili naprej. Pevka Anja Žabkar je zapela himno, nato so po uvodnem pozdravu prvega prokonzula Tomislava Kovačiča sledili pozdravni nagovori župana Srečka Ocvirka in aktualne vinske kraljice Slovenije Katarine Pungračič ter drugih, nato pa je imel konzularni enolog dr. Julij Nemanič predavanje o izvoru modre frankinje.

Sodni zbor ocenjuje modro frankinjo.
Sodni zbor ocenjuje modro frankinjo.

Med drugim je povedal, da so raziskovalci nemškega zveznega inštituta Julius Kuhn v Geiweilerhofu v Nemčiji dokazali, da modra frankinja, ki je bila dokazano že v 19. stoletju doma v vseh deželah avstro-ogrske monarhije, izvira iz Slovenije. »Modra frankinja je naravni križanec, nastala naj bi nekje v okolici Slovenskih Konjic,« je dr. Nemanič poudaril dognanja nemških strokovnjakov.

Šentjanški vinogradnik Igor Jevševar
Šentjanški vinogradnik Igor Jevševar

Legatni vikar in župnik Jože Pibernik je v grajski kapeli blagoslovil vino in podal nekaj duhovnih misli, nato so se vitezi preselili v poročno in konferenčno grajsko dvorano, kjer je vodja turnirja in prvi legat legature za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino Franc Sotošek predstavil sodni zbor na pročelju dvorane, ki ga je tokrat vodila vinska dama in enologinja Zdenka Badovinac.

Najboljšo mlado modro frankinjo je pridelal in donegoval Mirjan Kulovec iz Metlike.
Najboljšo mlado modro frankinjo je pridelal in donegoval Mirjan Kulovec iz Metlike.

Drugi vitezi, pripravniki, hospete, dame, svetniki, sodniki so posedli po dvorani in začel se je vinski viteški turnir ocenjevanja modre frankinje.
»Prispelo je skupno 16 vzorcev, od tega so štiri stare modre frankinje do leta 2015, medtem ko smo prejeli 12 vzorcev mladega vina letnika 2016/17,« nam je pojasnil legat Sotošek.

Vinski vitezi in dame poskušajo in ocenjujejo v poročni dvorani gradu Sevnica.
Vinski vitezi in dame poskušajo in ocenjujejo v poročni dvorani gradu Sevnica.

Vzorce so ocenjevali vsi prisotni, a štele so le ocene sedmih članov sodnega zbora. Sliši se čudno, toda po drugi strani je bil turnir prav zanimiv. Vsi, ki so ocenjevali vino, so ob razglasitvi rezultatov primerjali svojo oceno s tisto, ki jo je posameznemu vzorcu prisodil sodni zbor. Pri čemer se je razvila živahna debata.

Med mladimi vini je sodni zbor dal najvišjo oceno modri frankinji Mirjana Kulovca s Straže na Dolenjskem, medtem ko je najboljšo modro frankinjo med starejšimi vini donegoval Martin Pečarič iz Čuril pri Metliki. Oba zmagovalca sta se pomerila v velikem finalu in sodni zbor je zmago prisodil Pečariču: »Ker v življenju vselej zmaga modrost in ne mladost,« je hudomušno pristavila vinska dama Breda Drenek Sotošek.


Med vitezi je bilo kar nekaj dam. Hospita, sicer pa gostinka Tadeja Dolinšek se je najprej izučila za zlatarko, nato jo je ljubezen pripeljala v gostinsko hišo in med vinarje, kjer se prav dobro počuti. Farmacevtka in vinska dama Anja Jamšek iz Maribora nam je kljub strokovni izobrazbi poudarila: »Pri vinu se vsega ne da izmeriti, osebni okus in subjektivno mnenje imata veliko vlogo pri oceni.« Kar pa dela zgodbo o vinu tako zanimivo.
Tadeja Dolinšek, Anja Jamšek in 11. cvičkova princesa Vesna Perko
Tadeja Dolinšek, Anja Jamšek in 11. cvičkova princesa Vesna Perko

Vino nam je pohvalil tudi šentjanški vinogradnik Igor Jevševar, ki je imel na turnirju vlogo točaja v tradicionalnem modrem predpasniku. Srečanje vitezov na gradu Sevnica oz. 24. viteški vinski turnir se je končal v večeru na terasi, od koder pogled seže na reko Savo in stari del Sevnice.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije