URESNIČITEV SLABIH NAPOVEDI

Se bodo morali testirati tudi cepljeni? Tako odgovarja Tatjana Lejko Zupanc

Cepivo ne ščiti stoodstotno pred težko obliko bolezni, je pa statistika, ko se primerjajo cepljeni in necepljeni, po njenem mnenju izrazito boljša v korist cepljenih.
Fotografija: Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»Žal so se uresničile slabe napovedi. To so strma rast okuženih in hospitaliziranih, kar povzroča težave v bolnišnicah.« To je danes dejala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Različica delta po njenem zahteva dosti večje kapacitete, možnosti, da bo oseba potrebovala bolnišnično zdravljenje, pa  da so dvakrat večje kot pri prejšnjih različicah. »Vemo, da cepivo stoodstotno ne ščiti proti težki obliki,« je dejala, hkrati pa poudarila, da so cepljeni v bistveno boljšem položaju. Ob tem je ponovno pozvala k cepljenju in upoštevanju vseh doslejšnjih ukrepov.

Kdaj zaostritev ukrepov in pri kakšnem številu hospitaliziranih? »To je vprašanje, na katero ni enoznačnega odgovora,« pravi Lejko Zupančeva. Če bodo bolnišnice sposobne odpirate kapacitete, bo to število lahko večje, če pa ne, bo treba pogoje na hitro zaostriti. Pri tem omenja pomanjkanje kadra, po državnem načrtu pa bi lahko bolnišnice sprejele okoli 1400 oseb.
 

Kužnost delte


Količina virusa pri različici delta je v nosno-žrelnem delu približno 1000-krat večja kot pri običajnih različicah. Lejko Zupančeva izpostavlja, da so osebe najbolj kužne, tik preden zbolijo in prve dneve. Ker pa so kužni tudi tisti, ki nimajo simptomov, je težko ocenjevati, kolikšen delež cepljenih zboli z asimptomatsko različico. Dejstvo pa je, da so tisti, ki imajo simptome, najbolj kužni.
 

Testiranje cepljenih?


Lejko Zupančevi je bilo zastavljeno tudi vprašanje, ali po njenem mnenju sledi tudi testiranje že cepljenih. »Prepričana sem, da bo tudi to potrebno, če bo število primerov naraščalo, zlasti če bomo ugotovili, da so bili prenosi od cepljenih oseb na druge.«
 

Tretji odmerek – da ali ne?


Lejko Zupančeva že težko pričakuje jasna stališča posvetovalne skupine za cepljenje, kako bo s tretjim odmerkom, ker da se ve, da vektorska cepiva proti delti niso tako učinkovita, kot so cepiva mRNA. Zato ameriški CDC predlaga poživitveni odmerek za tiste, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi. Glede tega, kdaj se je treba cepiti, pa so razlike med evropskimi državami: nekatere bi takoj, druge sploh ne, tretje pa bi cepile le nekatere skupine. Ker ni enotne doktrine, jih to bega, pravi Lejko Zupančeva.
 

Razmere se slabšajo


V nedeljo je bilo po PCR-metodi 887 testov na prisotnost novega koronavirusa, pozitivnih pa je bilo 143 oseb (16,1 odstotka). Opravili so še nekaj več kot 6400 hitrih testov.



V bolnišnicah je 141 covidnih oseb, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 27 (15 pacientov je intubiranih) ali dobrih 17 odstotkov več kot dan prej. Ena oseba, pozitivna na testu na novi koronavirus, je umrla.

Aktivnih primerov je 5158, sedemdnevno povprečje znaša 427,3 (+ 0,9 odstotka), 14-dnevna pojavnost virusa na 100.000 prebivalcev pa 244,6 (+ 1,7 odstotka).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije