ZMAGA

Mladi kuharji domov prinesli zlato kuhalnico

Kuharska ekipa z Osnovne šole Ljubno ob Savinji najboljša v državi. Na tekmovanje so se pridno pripravljali tudi pred poukom in po njem.
Fotografija: Zasluženo so slavili.  FOTO: Arhiv Šole
Odpri galerijo
Zasluženo so slavili.  FOTO: Arhiv Šole

LJUBNO OB SAVINJI – Na državnem tekmovanju za zlato kuhalnico, ki je bilo nedavno v Portorožu, se je kuharska ekipa z Osnovne šole Ljubno ob Savinji znova pokazala v svoji najboljši luči. Izmed vseh so pokazali največ znanja in prepričljivo premagali konkurenco, domov pa so se vrnili z zlatim priznanjem in zlato kuhalnico, kar je največji slovenski kuharski dosežek na osnovnošolski ravni.

Krožnika, s katerima so navdušili mladi Ljubenčani. FOTO: Arhiv Šole
Krožnika, s katerima so navdušili mladi Ljubenčani. FOTO: Arhiv Šole
Kuharska ekipa OŠ Ljubno ob Savinji sodeluje na različnih tekmovanjih že sedem let. Vsako leto doslej so bili na regijskih tekmovanjih prvi, na državnih pa tudi vedno med najboljšimi. Vsem je najbolj ostala v spominu prva zmaga na državnem tekmovanju Kuhnapato pred petimi leti, ko so mladi kuharji navdušili ocenjevalno komisijo in premagali konkurenco z ajdnekom in jabolčnim fižolom. »Na ta račun smo bili povabljeni tudi v ZDA, v Washington, kjer smo maja 2016 kuhali ob dnevu odprtih vrat na slovenski ambasadi. Takrat so naši mladi kuharji pripravili degustacijo tipičnih savinjskih jedi za več kot štiri tisoč obiskovalcev in prvič v zgodovini Slovenije na ameriških tleh rezali domači savinjski želodec. Pripravili so tudi medeni zajtrk za skoraj 180 obiskovalcev in izvedli štiri delavnice za osnovnošolske učence, kjer so naši učenci učili kuhati ameriške vrstnike,« pove njihova mentorica, učiteljica Marija Ermenc z OŠ Ljubno ob Savinji.

Lani so se po treh letih tekmovanja v projektu Kuhnapato vrnili tudi k tekmovanju za zlato kuhalnico in osvojili na državnem tekmovanju v Kranjski Gori drugo mesto in srebrno kuhalnico. Letos pa je ekipa z Ljubnega, v popolnoma novi zasedbi, v Portorožu zmagala in poleg nepozabnih spominov in zlatega priznanja domov prinesla še zlato kuhalnico. Kuhali so Petra Brunet, Vid Podlesnik in Maj Marovt. Poleg njih so se pripravljali še rezervni tekmovalci Ksenija Ermenc, Ema Fužir in Miha Brunet, ki so v Portorožu spremljali kuharsko tekmovanje. Prav tako so zanje v Portorožu stiskali pesti njihovi straši, ravnatelj šole in župan Franjo Naraločnik ter seveda mentorica Marija Ermenc. »Naši mladi kuharji so si zares zaslužili prvo mesto, saj so se pridno pripravljali na tekmovanje, pa naj je bilo to po pouku ali že zjutraj pred poukom,« pove Ermenčeva. In kaj so pripravili na letošnjem tekmovanju? Ljubenčani so eksperimentirali tako dolgo, da so prišli do receptur za jedi, ki sta jim na koncu prinesli zmago. Kot hladno jed so pripravili in ponudili vrhunsko bučno rižoto z jurčki in piščančjim mesom. Za sladico pa vaniljevo kremo, ki so ji dodali malinovo in borovničevo omako, kivijev žele, pečena jabolka z orehi, bučnicami in medom, bučni drobljenec, meringo in sveže sadje. Ekipa Ljubnega je bila pohvaljena za najboljše urejeno delovno mesto, njihove jedi pa so poleg ocenjevalne komisije lahko poskusili tudi njihovi navijači, nasprotniki ter mimoidoči. In vsi so bili navdušeni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije