SKUPINSKO POSILSTVO

Ministrica zgrožena: Bila je mlajša od 15 let, trpinčili so jo, poniževali in vse posneli

Asta Vrečko se je odzvala na primere sodnih obravnav o skupinskih posilstvih, ko do obsodbe ni prišlo. Po mnenju sodnika naj bi bilo ravnanje obtožencev povezano s hormonskim neravnovesjem.
Fotografija: Asta Vrečko. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Asta Vrečko. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V minulih dneh, ko smo obeležili dan boja nad proti nasilju nad ženskami, se je z ogorčenjem nad dogajanjem v Sloveniji odzvala kulturna ministrica Asta Vrečko. Odzvala se je na nedavno poročanje medijev o primerih sodnih obravnav zoper obtožene posilstev, ki so se končale brez obsodbe. 

V enem primeru, ki se je na prvi stopnji končal lani, je tožilstvo ključni očitek umaknilo samo, po neuradnih informacijah zaradi izvedenskega mnenja. V drugem primeru naj bi bilo ravnanje po mnenju sodnika povezano z mladostjo vpletenih in hormonskim neravnovesjem.

»Z veliko žalostjo sem prebrala članek, da skupinsko posilstvo spet ni dobilo sodnega epiloga, eden od obtožencev bi lahko celo zahteval odškodnino. V člankih je popisano grozljivo skupinsko nasilje nad dekleti, ena je bila mlajša od 15 let. To žal ni osamljen primer razsodbe, lani je bila oproščena peterica obtožena skupinskega posilstva. Poniževanje, sadistično obnašanje in nasilje nad dekleti so v obeh primerih posneli. Po informacijah Večera naj bi bilo po mnenju sodnika vse povezano  tudi z mladostjo vpletenih in hormonskim neravnovesjem, ki pritiče mladim. Takšen diskurz vzbuja skrb, saj legitimira nasilje in zlorabe nad ženskami in dekleti, ter je neprimeren v kontekstu kakršnegakoli nasilja, izživljanja ter trpinčenja,« je zapisala Vrečkova na facebooku.

Tako ministrica kot njena stranka Levica poudarjata, da so posneto poniževanje in nasilje nad dekleti ter povezovanje takšnega vedenja z mladostjo skrb vzbujajoči, saj legitimirajo nasilje nad ženskami. Do tega pa družba ne sme imeti nobene tolerance, so zapisali.

Vrečkova se je ob tem zahvalila »hrabrim dekletom in ženskam, da prijavljate nasilje in se borite za pravico. Ste zgled moči in poguma,« je poudarila.

Kot je pozvala, je treba vse zlorabe prijaviti, vse žrtve, posebno najšibkejše, pa kar najbolj zaščiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije