V KNJIGI O SVOJEM ŽIVLJENJU

Miličnik izumil stroj za trenje lešnikov

Branko Kjuder izdal monografijo Jaz in moj čas. V pokoju z ženo Sonjo urejata vrt in sadovnjak.
Fotografija: Avtor in predsednik DU Sežana Ivan Vodopivec FOTOgrafiji: Olga Knez
Odpri galerijo
Avtor in predsednik DU Sežana Ivan Vodopivec FOTOgrafiji: Olga Knez

Upokojeni miličnik Branko Kjuder je pred številnim občinstvom na Bunčetovi domačiji v Dutovljah predstavil svojo obsežno monografijo z naslovom Jaz in moj čas, v kateri je na 460 straneh s približno tisoč fotografijami zajel dobrih sedem desetletij svojih spominov, dogodkov tako v zasebnem kot tudi službenem življenju pa tudi dogajanje v družbi in utrip Krasa in Kraševcev.

Tajno skladišče

Branko Kjuder (stoji) z Davidom Terčonom in Nevo Filipčič, dolgoletno predsednico KS Dutovlje
Branko Kjuder (stoji) z Davidom Terčonom in Nevo Filipčič, dolgoletno predsednico KS Dutovlje
V razgovoru s pesnikom in pisateljem Davidom Terčonom, ki je prav tako kot avtor knjige služil vojaščino v šoli rezervnih častnikov pehote v Bileči ter konec leta zaključuje vodenje programov v Kosovelovem domu v Sežani, je razkril svojo osebno zgodbo, ki se je sicer začela z rojstvom leta 1950 v Ljubljani, a je do osmega leta živel v Kazljah, se nato preselil v Štorje in Sežano, zdaj pa živi v Dutovljah, kjer si je z ženo Sonjo ustvaril topel dom, ki je bil v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo tajno skladišče orožja policije. Branko, ki se je šolal za orodjarja v Kranju in nekaj časa delal v sežanski tovarni radijskih sprejemnikov Iskri, je poklicno pot med letoma 1974–1998 posvetil milici. Kar 10 let je bil predsednik sežanskega društva upokojencev, ki ga je pozneje prevzel bivši sežanski župan Ivan Vodopivec, in 12 let je vodil Turistično društvo Dutovlje, to je z marljivo predsednico Nevo Filipčič tudi organiziralo tokratno predstavitev Kjudrove knjige v Dutovljah in mu izročilo prisrčno spominsko darilo. To je bila avtorjeva knjiga, v katero so se podpisali člani dutovskega turističnega društva, ki je kot sežansko društvo upokojencev v času njegovega predsedovanja prejelo priznanje občine Sežana.

Vsem zbranim je položil na srce, naj bodo radovedni, naj raziskujejo svoj rod in življenje, fotografirajo in zbirajo fotografije za bodoče rodove. Namestnik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Jožef Muhič mu je ob izidu knjige izročil posebno priznanje. Avtor je svojo podpisano knjigo poklonil zaslužnim posameznikom in organizacijam oziroma institucijam, ob TD Kras in DU Sežana tudi dutovskemu župniku Gašperju Lipuščku in novemu sežanskemu županu Andreju Sili. Avtor se v prostem času posveča družini, z ženo urejata vrt in sadovnjak, veliko gobarita in skrbita za urejeno okolico svojega doma. Branko je tudi inovator in tako si je sam izdelal nekaj različnih pripomočkov. V vrtu so zrasli lešniki, naredil je stroj za njihovo trenje in prepihalnik za odstranjevanje luščin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije