MEDO

Medved živi na letališču

Piloti potrebujejo pomoč pri skrbi za Mansurja. Spremljati ga je mogoče v živo.
Fotografija: Andrej Ivanov že tri leta skrbi za medveda, ki ga je s kolegi našel na letališču. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Andrej Ivanov že tri leta skrbi za medveda, ki ga je s kolegi našel na letališču. Foto: REUTERS

Uslužbenci ruskega letališča so za pomoč zaprosili spletno platformo za množično financiranje, saj ne morejo več sami skrbeti za najdenčka Mansurja. Najmanj tri leta že živi na letališču, a ker bo kmalu postal odrasel medved, so se njegovi gostitelji odločili poiskati pomoč pri vsakodnevni negi in skrbi zanj.
Andrej Ivanov že tri leta skrbi za medveda, ki ga je s kolegi našel na letališču. Foto: REUTERS
Andrej Ivanov že tri leta skrbi za medveda, ki ga je s kolegi našel na letališču. Foto: REUTERS

Restavratorji starih letal so našli osirotelega mladiča, lačnega in prestrašenega, ko je taval po zasebnem letališču v regiji Tver severozahodno od Moskve, zanj so začeli skrbeti po najboljših močeh. Medvedek je rasel, njegove potrebe pa so postale prevelik zalogaj za amaterske oskrbnike. Strokovnjaki iz naravnega rezervata so jim povedali, da medveda ne morejo kar tako izpustiti v naravo, saj da je preveč vajen ljudi, da bi se prilagodil življenju v divjini, spoprijateljil se je celo s haskijem enega od pilotov.


Pa so se uslužbenci bližnjega letališča Oreškovo iz regije Kaluga ponudili, da bodo oni skrbeli zanj, njihova nedelujoča zračna baza je precej večja. In tako je bilo, Mansur ima zdaj svoj ograjeni prostor, ki ga nenehno vzdržuje predana ekipa uslužbencev in prostovoljcev, poskrbeli so celo za ograjen prostor v bližnjem gozdu, kjer lahko po mili volji teka in divja.
Medvedji selfie FOTO: Instagram
Medvedji selfie FOTO: Instagram

A tri leta pozneje je skrb zanj presegla predanost ljudi, navkljub solidarnosti pilotov iz vse Rusije. Na letališču pravijo, da kadar ne spi zimskega spanja, in to zimo je menda bore malo spal, na mesec zanj zapravijo približno 30.000 rubljev oziroma 400 evrov za hrano, vzdrževanje prostora ter stroške uslužbencev.

Vendar pilot Andrej Ivanov upa, da bodo s pomočjo medvedovega profila na instagramu zbrali denar za njegovo oskrbo, zlasti prek posnetkov v živo, da bi slehernik, tudi na drugem koncu sveta, lahko užival v medvedovih vragolijah – ter plačal za ta privilegij. Andrej je Mansurjev skrbnik in to odgovornost jemlje skrajno resno. Na svojem kanalu na youtubu oddaja v živo, v nekaj dnevih je dobil 18.000 naročnikov.


Gledalci lahko denar nakažejo prek Mansurjeve strani na DonationAlerts, najpomembnejšega orodja posameznika, ki predvaja in bi rad obenem zaslužil. Jelena Inožarska pravi: »Naše stranke navadno govorijo o igranju računalniških igric, kuhanju, risanju, plesu, potovanjih. Težko je najti nekaj, kar še ni bilo predvajano v živo, in pripravljeni smo pomagati medvedu zaslužiti nekaj denarja.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije