KOSE SO PELE

Med kosci najstarejša Rezika

Na Zaloški Gorici so že desetič pele kose. Petrovčevanje bo trajalo vse do sobote.
Fotografija: Izročanje predpasnika najstarejši udeleženki košnje Reziki Cvikl
Odpri galerijo
Izročanje predpasnika najstarejši udeleženki košnje Reziki Cvikl

PETROVČE – »Mokra rosa, ostra kosa, trav'ca rada se kosi,« so nekoč prepevali med vihtenjem kos. Zdaj na tiste čase bolj ali manj spominjajo le še prireditve, s katerimi obujajo stare običaje. Ena takšnih je tudi košnja po starem pri Obrezovem kozolcu na Zaloški Gorici pri Petrovčah v Spodnji Savinjski dolini. Organizator je Turistično društvo Petrovče, ki sicer pripravlja še vrsto zanimivih dogodkov.

Izročanje predpasnika najstarejši udeleženki košnje Reziki Cvikl
Izročanje predpasnika najstarejši udeleženki košnje Reziki Cvikl
Letošnja prireditev je bila že deseta po vrsti. Ideja o košnji pri Obrezovem kozolcu na Zaloški Gorici se je porodila iz srečanj na kmečki tržnici pod kozolcem in ob njem. Domačim koscem in grabljicam so se pridružili tisti iz Velike Pirešice. Med udeleženci je bila najstarejša Rezka Cvikl, ki je pri skoraj 86 letih brez težav sama brusila koso in sledila tempu drugih koscev. Da zna dobro kositi, je pokazal tudi župan občine Žalec Janko Kos, ki se je pridružil hmeljarskim starešinam.

Kosci med košnjo, prvi na fotografiji je nekdanji poslanec in podžupan občine Žalec Ivan Jelen.
Kosci med košnjo, prvi na fotografiji je nekdanji poslanec in podžupan občine Žalec Ivan Jelen.
Grabljice je na prizorišče pripeljal starodobni traktor. Aktualnega hmeljarskega starešino Andreja Kramerja in princeso Matejo Kramer, oba sta domačina z Zaloške Gorice, ter starosto košnje Ivana Turnška pa so pripeljali z zapravljivčkom v spremstvu hmeljarskih starešin. Po košnji je sledila kmečka malica z domačo pesmijo in veselim druženjem ob glasbi in petju. Razpoloženi kosci in grabljice, domiselna stari gospodar Jože Brežnik in mladi gospodar Marko Mirnik, hmeljarski starešine in princesa Stanka Hojnik, ki je prireditev povezovala, predsednica TD Marjeta Grobler, ki je nagovorila zbrane, ter zadovoljni obiskovalci so dali prireditvi resnično praznični značaj. Svoje je prispevalo tudi vreme, ki je postreglo s soncem in naredilo še lepše vzdušje.


Organizatorjem je brez dvoma uspela še ena nadvse prijetna turistično-etnografska prireditev, ki je že več let del dogajanja v sklopu petrovčevanja, praznika KS Petrovče, ki se je začel s prireditvami zadnji teden maja in bo trajal do sobote, 8. junija, ki bo v znamenju tekmovanj gasilske mladine, članov in članic ter gasilskih desetin veterank in veteranov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije