ROGOVSKE SMETI V ROKAH VARNOSTNIKOV?

Med izselitvijo so izginili vredni predmeti, varnostniki naj bi okradli rogovce

Ko so prišli na Snago po svoje predmete, jih niso našli. Mol očitke o odtujenih predmetih zavrača.
Fotografija: Minilo je mesec dni, odkar je Mestna občina Ljubljana v zgodnjih jutranjih urah vdrla v prostore Roga in izselila tamkajšnje stanovalce. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Minilo je mesec dni, odkar je Mestna občina Ljubljana v zgodnjih jutranjih urah vdrla v prostore Roga in izselila tamkajšnje stanovalce. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Pred dnevi so v facebook skupini Ambasade Rog Mestni občini Ljubljana očitali, da ni dobro poskrbela za varovanje predmetov, ki so bile rogovcem odvzete ob deložaciji v nekdanji tovarni. Skladiščenje predmetov iz Roga naj bi se izkazalo za polom, saj ko so prišli na vrsto za prevzem predmetov, so menda dobili le malenkost od tistega, kar so ob deložaciji morali pustiti v Rogu.

Pravijo, da so za dvig opreme najeli kombi, a kombija niso napolnili niti za tretjino. »Nekaj knjig, šivalni stroj, projektor, zvočniki, ena slika, eno kolo. To je to, kar smo dobili nazaj,« so zapisali.

Izginili naj bi njihovi najvrednejši predmeti. »V zrak je recimo izpuhtel naš računalnik. In blagajna, v kateri je bil denar. Pa novi ojačevalec in zvočna kartica. Miza za ročni nogomet. Profesionalna catering in kuhinjska oprema. Orodje. Popolnoma vse pohištvo. Slike treh slikarjev iz vrst beguncev, ki so razstavljali pri nas. Še stoječa fotografska razstava,« so našteli.  Ko so spraševali odgovorne za prevoz in skladiščenje reči, teh menda niso videli.

Rogovci menijo, da se je večina pohištva najbrž znašla na tehtnici, »ki je pričarala tistih 43 ton rogovskih smeti, miza za ročni nogomet pa na vikendici katerega od varnostnikov. Denar iz blagajne je šel v žep drugega varnostnika, računalnik v nahrbtnik tretjega.« Eden od varnostnikov jim je v posmehu celo dejal: »Enkrat ste pač morali plačati najemnino.«


Kaj o očitkih pravijo na Molu?


»Z vsem, kar je v Rogu najdenega, predstavniki varnostne službe (Valina, op. p.) in JP Voka Snaga, ki posameznikom izdajajo predmete, ravnajo skrbno, prišlo ni do nobene odtujitve stvari,« so na Molu zatrdili za Slovenske novice. Predmete, ki so »razpadli, polomljeni, gnili in nefunkcionalni«, umestijo med odpadke, vse drugo pa je transportirano v skladišče na Povšetovo. Še vedno je v Rogu velika količina odpadkov in le še manjši del osebnih stvari posameznikov.

Kot pravijo na Molu, je bilo do danes je iz nekdanje tovarne Rog v RCERO Ljubljana pripeljanih 175 ton kosovnih odpadkov. Prejeli so 70 vlog za prevzem predmetov in opreme, nekaj od istih oseb. Do zdaj je po svoje stvari v skladišče na Povšetovo ulico prišlo 59 oseb. 21 oseb je svoje stvari prišlo prevzet neposredno v Rog.

O domnevno odtujenih vrednejših rečeh, kot so profesionalna kuhinjska oprema, ojačevalci, miza za ročni nogomet, slike slikarjev, ... zatrjujejo, da ni prišlo do odtujitve, in dodajajo, da sta bili med najdenimi stvarmi tudi blagajni z manjšo količino gotovine, ki pa ju lastniki še niso prevzeli in ju še vedno čakata na Povšetovi.

Iz Mola še sporočajo, da jih je stanje v notranjosti nekdanje tovarne Rog negativno presenetilo. V kratkem bodo sanirali tudi galvano v stari tovarniški stavbi Roga, »ki je predstavljala resno ekološko grožnjo«. Ponudnika za delo v vrednosti okoli 300.000 evrov so že izbrali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije