3000 KILOMETROV

Matjaž Golob končuje projekt »Kolesarimo za celiakijo«

Na poti po vseh 212 občinah so rekreativnega kolesarja sprejeli v občini Sveti Jurij ob Ščavnici.
Fotografija: Matjaž Golob. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Matjaž Golob. FOTO: O. B.

Da humanitarnost ne pozna meja, potrjuje tudi znani dolenjski rekreativni kolesar Matjaž Golob. Od 5. do 18. 8. 2019 bo večkrat prekolesaril Slovenijo in ob tem obiskal vseh 212 slovenskih občin. Doslej je premagal 3000 km in 40.000 višinskih metrov. V okviru svojega 14-dnevnega humanitarnega kolesarjenja se je na praznik Marijinega vnebovzetja ustavil tudi v Svetem Juriju ob Ščavnici, kjer so mu pripravili poseben sprejem. Na zunanjem platoju pred Kulturnim in upravnim središčem Sveti Jurij ob Ščavnici ga je pričakal župan Anton Slana. Po uradnem sprejemu se je ob preizkušanju brezglutenskega peciva nadaljevalo sproščeno druženje in pogovor o celiakiji, nato pa se je odpravil proti Križevcem pri Ljutomeru, Svetem Tomažu itn.

Golob bo podvig zaključil to nedeljo. Malo po 18. uri ga pričakujejo na Glavnem trgu v njegovem domačem Novem mestu. Ker je njegovo kolesarjenje tokrat namenjeno ozaveščanju javnosti o celiakiji, ga spremljata tudi članici društva Celiac – Življenje brez glutena in predstavljata sam projekt. To pa ni prva takšna Golobova akcija. Lani je prekolesaril mejo nekdanje skupne države, prevozil 4070 kilometrov, porabil kar 83.000 kalorij in se domov vrnil po 20 dneh.

Celiakija je sicer avtoimunska bolezen, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju (nepojasnjene težave s prebavo, pogoste driske, bolečine v trebuhu, napet trebuh, slabokrvnost, napihnjenost, utrujenost, zaostajanje v rasti, težave s ščitnico, osteoporozo itd.) Edino zdravilo je stroga vseživljenjska brezglutenska dieta. Bolnikom z diagnosticirano celiakijo povzroča težave zaužiti gluten, ki je v mnogih živilih. Zato potrebujejo bolniki s celiakijo hrano, ki ni kontaminirana z glutenom. Najmanjši drobec zaužitega glutena pomeni za njihovo telo zastrupljanje. Življenje ljudi s celiakijo se tudi bistveno podraži, saj je dietna hrana precej draga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije