Maske niso več obvezne, a Krek svari: Če virus vdre v šolo, vas, bo ...

Prvega junija bo pomemben dan za otroke in šolarje.
Fotografija: S 1. junijem se sproščajo ukrepi za skoraj vse učence. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
S 1. junijem se sproščajo ukrepi za skoraj vse učence. FOTO: Matej Družnik

Vlada je sprejela predlog, da se lahko otroci vrnejo v šole in vrtce, je sporočila ministrica Simona Kustec. Odločitve, ki jih sprejemajo, temeljijo na dveh stebrih stroke, tj. zdravstvenem in izobraževalnem. S 1. junijem se ponovno začenja normalno delovanje vrtcev v neokrnjenih okvirih. Do 30. junija ni plačila vrtca, če otroci ostanejo doma, vendar je to odločitev staršev. 1. junija se začne tudi pouk za 4. in 5. razrede. Ob nadaljnji ugodni epidemiološki sliki se s 3. junija šolska vrata odprejo za učence 6., 7. in 8. razredov. Osnovno vodilo je, da v šole prihajajo zdravi otroci in zaposleni.

Srednje šole še naprej na daljavo

Zaradi nemotene izvedbe zaključnih izpitov in mature ter upoštevanja varnostnih ukrepov bo izobraževanje v srednjih šolah še naprej potekalo po dozdajšnjih pogojih – na daljavo oziroma v šolah za tiste dijake, ki so bili pozvani, da se vrnejo.

V času novinarske konference so ravnatelji že prejeli okrožnico z novimi navodili. To je podlaga, s katero bodo svojim zaposlenim, staršem in učencem in učenkam prenesli vse potrebne informacije za nadaljnje šolsko delo od prihodnjega tedna dalje.

Druženje na javnih mestih za 200 oseb

Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je vlada na današnji seji sprejela nadaljnje ukrepe sproščanja. Kot je napovedal Kacin, bo od 1. junija dalje na javnih mestih in krajih ponovno dovoljeno zbiranje do 200 oseb. S 1. junijem se odpirajo tudi nastanitveni obrati nad 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnes in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti. 

Zaprte ostajajo diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah ostajajo zaprte trgovine.

Direktor Nijz ostaja previden

Milan Krek je povedal, da so dobro sodelovali pri sprostitvi vseh teh ukrepov. Trenutno odpiramo Slovenijo in s tem povečujemo tveganje za okužbo. Virus je še vedno prisoten, upoštevati je treba priporočila strokovnjakov. V šoli morajo biti navodila varna za zelo širok spekter ljudi. Za otroke, zaposlene in ne nazadnje tudi za domače.

Situacije je še vedno resna in časa za veselice in rajanje še ni. Zelo pomembno je ohranjanje distance, če to ni mogoče, je nujna uporaba maske. »Če virus vdre v šolo, bo šola, morda pa cela vas ali mesto morala takoj v karanteno.« Epidemiologov nam kronično primanjkuje, zato se pospešeno pripravljajo na 2. val. Maske niso več obvezne so pa priporočene. »Vse kar od teh idealnih pogojih popuščamo, s tem povečujemo tveganje za okužbo. Imamo ugodno epidemiološko situacijo. Kljub temu, da je virus prisoten, a je v prisoten v majhhne mštevilu. Še se bo virus razpširil, bomo morali standarde znova preučiti in jih zaostriti.«

Položaj je še vedno zelo resen. Še naprej se moramo dobro preventivno obnašati. Če ne morete vzdrževati 1,5 m distance, potem vzemite masko. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije