ZAPORA DRŽAVE

Maske na prostem spet obvezne, Logarjeva o tem, zakaj ta ukrep

Vlada je sprejela odlok, s katerim uvaja nošenje mask na prostem z dvema izjemama.
Fotografija: Protest pred parlamentom, Ljubljana, 13. 1. 2021. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Protest pred parlamentom, Ljubljana, 13. 1. 2021. FOTO: Voranc Vogel

Zaradi slabšanja epidemiološke slike oziroma rasti števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem.

Kakšni argumenti so pretehtali v korist ponovne uvedbo mask na prostem, smo vprašali vodjo strokovne skupine Matejo Logar. »Maske so bile na prostem predvidene že zdaj, če ni mogoče vzdrževati razdalje več kot 1,5 metra. Če ste se malo razgledali po mestnih središčih, ste verjetno opazili, da se tega nihče ne drži. Pri neupoštevanju razdalje se lahko virus seveda prav tako širi,« je dejala.

image_alt
Kocka je padla: le en dan v 11 dneh bomo lahko zapustili regijo


image_alt
Za otroke v vrtcih in do tretjega razreda bo zagotovljeno nujno varstvo


Dve izjemi


Zdi se, da smo zaradi 'žurerjev' spet potegnili kratko mestni sprehajalci. Brez maske bodo dovoljeni sprehodi po naravi. Kot je pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar, bo odlok o obveznih maskah na prostem veljal z dvema izjemama: za izvajanje športnih dejavnosti na zelenih površinah, kjer je mogoče zagotoviti 1,5 metra razdalje in ta poteka individualno, ter v avtomobilih, kjer je ena oseba ali osebe istega gospodinjstva.



Vlada je sprejela ukrep, da bi zajezili prenos okužbe, saj se po besedah Poklukarja ta prenaša s kapljicami ali prek zraka. Tudi direktor Nijz Milan Krek je dejal, da je treba okrepiti preventivne ukrepe, treba je biti še doslednejši, ker je angleška različica virusa 70 odstotkov močnejša in se hitreje razmnožuje. »Ker se virus hitreje širi, tudi hitreje izkorišča naše napake. Zdaj so še pomembnejši vzdrževanje distance, higiena rok, kašlja in kihanja, nošenje mask. Spoštujte karanteno, če ste bolni, ne hodite v službo,« je sklenil Krek.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije