JAVNO SO GA IZZVALI

Mario Fafangel objavil seznam, ki bo dvomljivcem zaprl usta

Nekatere je razburila izjava Beovićeve, da cepiva pred različico delta ne ščitijo v enaki meri.
Fotografija: Mario Fafangel. FOTO: Twitter, Vlada RS
Odpri galerijo
Mario Fafangel. FOTO: Twitter, Vlada RS

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za medije dejala, da nima smisla, da bi si pred različico delta zatiskali oči in da bi bilo pametno, da se spet pripravimo na nov epidemiološki val. Popoldne je z izjavo, da je vnovično zaprtje države le še vprašanje časa, marsikoga razburil tudi Zmago Jelinčič.

Na vprašanje o tem, zakaj imajo tudi države z višjo precepljenostjo težave z delto, je Beovićeva odgovorila, da cepiva pred novo različico ne ščitijo v enaki meri kot pred primarno in različico alfa. Hkrati menda tudi prebivalstvo v teh državah še ni dovolj precepljeno, da bi se lahko širjenje ustavilo.

image_alt
Poklukar o četrtem valu: Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov


Na twitterju so se kmalu pojavili dvomi nekaterih uporabnikov, ki se čudijo, kako je mogoče, da cepivo pred novo različico virusa ne ščiti enako. Nekdo je celo pozval epidemiolga Maria Fafangla, ali lahko pojasni, kako je to mogoče. »Lahko. Spodaj pripenjam seznam SARS-CoV-2 različic pri katerih so cepiva neučinkovita,« je odgovoril (nelektorirano) epidemiolog in pripel fotografijo praznega kvadrata.



»Pa še to. Po vsej verjetnosti, če bi se virus toliko spremenil, da se v celoti izogne imunosti, ki jo pridobimo s cepljenjem, bi težko še vedno bil tako dobro prilagojen človeku.«


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije