Marija 100 let brez zdravnika, razkrila je recept

Savinjčanka Marija Hribar nam je ob visokem jubileju zaupala recept za dolgo in izpolnjeno življenje.
Fotografija: Marijo so konec tedna zasuli z dobrimi željami. FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Marijo so konec tedna zasuli z dobrimi željami. FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav

V soboto, 22. februarja, je visok življenjski jubilej praznovala Savinjčanka Marija Hribar, rojena Lešnik, iz Latkove vasi v Občini Prebold. Stoletnica je vse življenje živela z zemljo in za njo. To jo je tudi krepilo in ohranjalo zdravo, saj skorajda ni poznala bolezni, in tako je tudi njena zdravstvena kartoteka skoraj prazna. Le starost je naredila svoje, Marija ne more več hoditi sama in malce je pozabljiva, drugače pa se odlično drži in se tudi rada pogovarja. Dan pred uradnim rojstnim dnem sta jo obiskala preboldski župan Vinko Debelak in vodja občinske uprave Tjaša Skočaj Klančnik, čez vikend so ji voščili vse najboljše sorodniki, sosedi, gasilci in številni drugi.

Hmelj in živina

Mariji v življenju ni bilo z rožicami postlano. Na svet je prijokala v Latkovi vasi, na kmetiji očeta Karla in mame Rozalije. Osnovnošolsko znanje si je pridobila v takratni šentpavelski (preboldski) osnovni šoli. Leto po vojni vihri se je poročila z Antoniem Hribarjem iz Marije Reke. Rodila je štiri otroke, ob sinu Antonu hčere Marico, Rozalijo in Anico. Pred 42 leti ji je umrl mož, delo na kmetiji pa je nadaljevala hči Rozalija z možem Zvonetom, ki pa je v najboljših letih zbolel in pred 10 leti umrl.
Slavljenka s hčerkama Anko in Rozalijo, vnukom Matejem, županom Vinkom Debelakom in vodjo občinske uprave Tjašo Skočaj Klančnik.
Slavljenka s hčerkama Anko in Rozalijo, vnukom Matejem, županom Vinkom Debelakom in vodjo občinske uprave Tjašo Skočaj Klančnik.
Tako je ostala brez zeta, ki je bil nadvse skrben gospodar. Z astmo ima že vrsto let težave tudi Rozalija, a zna s tem normalno živeti, veliko se giba in je glavna opora mami ter sinu Mateju in njegovi družini. Živijo skupaj v isti hiši in skupno gospodarijo na kmetiji, ki je še ena redkih v Latkovi vasi. Hmeljarstvo in živinoreja sta njihovi glavni dejavnosti. Hmelj pridelujejo na osmih hektarjih, redijo pa pitano govedo za meso.

Zdrava domača hrana

Ob obisku je klena jubilantka dejala, da je zelo srečna, ker se je izognila boleznim in ker ima ljubečo hčer, ki tako skrbi zanjo. Nadvse pa ima rada tudi pet vnukov in pet pravnukov. Njena jesen življenja je tako izpolnjena. Marija je do 90. leta delala na kmetiji, še nedavno je z veseljem brala in spremljala dogodke, zdaj pa ji ni več toliko do tega, prizna. Je pa vesela družbe in pogovorov z najdražjimi in vsemi, ki jo obiščejo.

Seveda smo jo povprašali o receptu za dolgo in izpolnjeno življenje. »Delo krepi človeka, in če vse življenje uživaš zdravo domačo hrano, skorajda ne moreš biti bolan, razen če to ni že v rodu in ti je tako usojeno,« nam je za konec zaupala Polavdrova Mici, kot po domače rečejo Mariji Hribar.
Županov šopek za stoletnico.
Županov šopek za stoletnico.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije