Mala slikarja nagrajena v Rusiji

Marcel Kajtna in Emilija Sigmund sta osvojila 1. in 2. mesto. 12-letnik se je oprl na pravljico o Aladinu, petletnica na Zvon belega stolpa.
Fotografija: Marcelovo nagrajeno delo FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Marcelovo nagrajeno delo FOTO: Osebni arhiv

Tudi slovenski umetniki in uspehi mladih nadobudnežev s čopičem v roki so lepa promocija Slovenije na tujem, in to je uspelo mladima Posavcema, 12-letnemu Marcelu Kajtni iz Loke pri Zidanem Mostu in komaj 5-letni Emiliji Sigmund iz Budne vasi pri Šentjanžu, ki sta pobrala kar dve nagradi v daljni Rusiji.

Slikali še pred karanteno

»To je bil 8. mednarodni otroški likovni natečaj Pravljice sveta 2020,« pove umetnica Elena Sigmund, pod okriljem katere ustvarjata Emilija in Marcel. Natečaj je vodila organizacija iz ruskega mesta Kaliningrad. »Sodelovalo je 2714 otrok iz Italije, Španije, Slovenije, Litve, Kazahstana, Uzbekistana, Belorusije, Ukrajine in Rusije,« nadaljuje sogovornica. »Na spletu spremljam, kdo in kdaj organizira različne natečaje. Odločili smo se, da na tem sodelujemo. Otroci so se z veseljem odzvali.«
Del so se lotili še pred karanteno. »Zima je najprimernejši čas za ustvarjanje. Izdelke smo poslali v Rusijo in čakali rezultate,«
S to sliko je navdušila 5-letna Emilija. FOTO: Osebni arhiv
S to sliko je navdušila 5-letna Emilija. FOTO: Osebni arhiv
pravi Elena, ki ima v teh dneh veliko razlogov za zadovoljstvo. »Seveda sem vesela in ponosna. Sodelovali smo s tremi deli, dve sta bili nagrajeni.« Marcel si je za izhodišče izbral svojo najljubšo pravljico o Aladinu; za sliko z naslovom Aladdin, ki jo je narisal v tehniki tempera kolaž akril na papirju, je prejel 1. nagrado v skupini od 11 do 13 let. Tudi Emilija, sicer Elenina hči, je sodelovala v kategoriji slikarstva, za osnovo pa je izbrala pravljico Zvon belega stolpa. Z istoimensko sliko je osvojila 2. mesto v skupini od 5 do 7 let.

Od leta 2008 v Sloveniji

Uspehi dajejo Eleni dodaten zagon, da svoje bogato znanje prenaša na mlade rodove. Vodi avtorski program risanja in slikanja Mala akademija ter prireja slikarske delavnice v okviru likovne sekcije Art Lipa v društvu KUD Budna vas, kjer delujejo tri kulturno umetniške sekcije: likovna sekcija Art lipa, ljudske pevke Solzice in kulturno umetniška sekcija KUS.
»V društvu organiziramo poučni program. Kdor želi, se lahko pridruži in ustvarja. Za nadarjene otroke imamo tudi individualni pouk,« pove Elena, ki med drugim organizira predavanje o zgodovini umetnosti, z varovankami in varovanci pogosto obiskuje muzeje in galerije, še posebno ob dnevu kulture, 8. februarja. »Letos smo načrtovali obisk v Aquileo v Italijo, a je novi koronavirus vse prestavil na prihodnje leto.« Elena prihaja iz ruskega Smolenska, kjer je sprva plesala balet, potem je 12 let posvetila glasbi, nato je prišlo na vrsto slikarstvo. Danes je profesionalna slikarka in ustvarjalka vitražev ter profesorica likovne pedagogike. V Sloveniji živi od leta 2008. Ima kaj povedati in pokazati, mladi pa morajo to izkoristiti in se veliko naučiti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije