DRUŽINSKI ZAKONIK

Luka Mesec: »Ne gre za bitko med spoloma, ampak za to, da se med sabo spoštujemo.«

Sledi prenova družinskega zakonika, ob tem poudarjajo, s kakšnimi težavami se soočajo žrtve nasilja v družini.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Minister za delo Luka Mesec se je srečal s predstavniki Društva SOS telefon, ki so mu predstavili težave na področju preprečevanja nasilja nad ženskami. Po srečanju je dejal, da se pri prenovi družinskega zakonika osredotočajo na vprašanje nasilnih zvez, uvajajo pa tudi sistem, ki bo omogočal preverjanje plačnih razlik med moškimi in ženskami.

Predsednica društva Maja Plaz je na novinarski konferenci na dan žensk poudarila, da so bile vse pravice žensk trdo priborjene in da je boj zanje vsakodneven. Dejala je, da je vsaka druga ženska v Sloveniji po 15. letu že doživela eno od oblik nasilja. Dodala je, da se je lani na društvo, kjer pomagajo žrtvam nasilja, v okviru različnih programov obrnilo 2909 uporabnic in uporabnikov.

Maja Plaz, predsednica Društva SOS-telefon. FOTO: Jože Suhadolnik 
Maja Plaz, predsednica Društva SOS-telefon. FOTO: Jože Suhadolnik 

Ocenila je, da je zakonodaja na tem področju sicer dobra, vendar potrebuje več izboljšav. Tako denimo meni, da bi morali uvesti dodatne rešitve, ki bi ženske bolje zaščitile ob prijavah nasilja in po razvezi z nasilnim partnerjem. »Pomembno se je osredotočiti na izboljšanje položaja žensk žrtev nasilja, ne pa na utrjevanje vzorcev podrejanja. Prekiniti moramo generiranje tradicionalnih patriarhalnih družbenih vzorcev, prek katerih se ženske ohranja v podrejenem položaju, neenakosti in predvsem nevarnosti,« je poudarila.

Žrtve nasilja niso dovolj zaščitene

Že v včerajšnjem sporočilu za javnost so v društvu poudarili, da je nasilje v družini še vedno prevečkrat obravnavano kot prekršek namesto kot kaznivo dejanje. To po mnenju društva pomeni, da žrtev ne dobi nikakršne zaščite. Prav tako globa policije za prekršek praviloma obremeni družinski proračun ali pa jih morajo plačati celo žrtve. »Vse to pomembno negativno vpliva na kakovost življenja žensk in otrok ter prelaga krivdo in odgovornost za preživeto nasilje na ženske,« so zapisali.

»Ne gre za bitko med spoloma, ampak za to, da se med sabo spoštujemo in da imamo enake pravice in enake možnosti ne glede na to, katerega spola smo.« FOTO: Jože Suhadolnik/delo
»Ne gre za bitko med spoloma, ampak za to, da se med sabo spoštujemo in da imamo enake pravice in enake možnosti ne glede na to, katerega spola smo.« FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je strinjal, da pravice žensk niso samoumevne, ter poudaril, da si je treba prizadevati za ohranitev in izboljšavo na tem področju. »Enakopravnost med spoloma in enakopravnost žensk ne pomenita ponižanje moških. Ne gre za bitko med spoloma, ampak za to, da se med sabo spoštujemo in da imamo enake pravice in enake možnosti ne glede na to, katerega spola smo,« je dejal.

Kje so ženske na slabšem in kje imajo položaj urejen?

Po njegovih besedah se v Sloveniji razlike med pokojninami moških in žensk zmanjšujejo. Med dobrimi področji je naštel še dostopnost vrtcev, brezplačno šolstvo in vključitev žensk na trg dela po porodniškem dopustu. Hkrati je poudaril, da je skrb za gospodinjstvo in družino še vedno predvsem žensko opravilo. To je med drugim sklenil na podlagi podatkov o koriščenju starševskega dopusta, ki ga je lani uporabilo le pet odstotkov moških.

»Nasilje nad ženskami je najbolj nevralgična točka, ki jo moramo z vso politično občutljivostjo nasloviti in odpravljati,« je dejal. Zagotovil je, da bodo to področje naslovili z resolucijo o nacionalnem programu za preprečevanje nasilja v družini in nad ženskami, ki so jo v četrtek sprejeli na vladi.

Poleg tega je napovedal prenovo družinskega zakonika. Dejal je, da se pri tem osredotočajo na vprašanje nasilnih razvez in na to, kako izboljšati plačevanje preživnin. »Cilj pri družinskem zakoniku je, da letos izdelamo novelo,« je navedel.

Za naslednje leto je napovedal tudi uvedbo sistema, ki bo omogočal preverjanje plač moških in žensk za ugotavljanje plačnih razlik. Na podlagi tega sistema bodo lahko odgovorili, kako plačne razlike odpravljati, je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije