MLADA VINA

Letošnji pubec je sprinter

V Festivalni dvorani v Ljubljani Salon štajerskih mladih vin. Letnik 2018 je eden najboljših v zgodovini.
Fotografija: Na Pubecu sta poklepetala direktorica Festivalne dvorane Vika Potočnik in turistični novinar Drago Bulc. Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Na Pubecu sta poklepetala direktorica Festivalne dvorane Vika Potočnik in turistični novinar Drago Bulc. Foto: Igor Mali

Prestolnico so v teh dneh znova preplavili rumeni leseni metuljčki, simbol zdaj že tradicionalnega vinskega dogodka Pubec, na katerem se z mladimi vini predstavijo štajerski vinarji. Ti so že tretje leto zapovrstjo poskrbeli za nekaj nepozabnih uric, posvečenih raziskovanju žlahtnih okusov in prijetnemu druženju s srčnimi in pregovorno temperamentnimi Štajerci in Štajerkami, ki po pravici veljajo za mojstre dobre zabave. In v Festivalni dvorani v Ljubljani, kjer se je odvrtel že tretji Salon štajerskih mladih vin, slednje zagotovo ni primanjkovalo.
Mlado vino iz svoje hiše je predstavljala tudi aktualna vinska kraljica Katarina Pungarčič. Foto: Igor Mali
Mlado vino iz svoje hiše je predstavljala tudi aktualna vinska kraljica Katarina Pungarčič. Foto: Igor Mali

»V Ljubljani je to tretji Salon štajerskih mladih vin Pubec, sicer pa je letos že četrta sezona, kar ga pripravljamo – prvo sezono smo bili le v Mariboru. Simbol Pubeca ostaja rumeni metuljček, barva ponazarja bela vina, po katerih je štajerska najbolj znana,« razloži Borut Cvetko iz podjetja Mediaspeed, ki organizira vinsko-kulinarični dogodek. Zgodba festivala je vsako leto nekaj posebnega, saj so mlada vina vsako leto drugačna.
Organizatorja Natalija in Borut Cvetko aprila napovedujeta še eno zanimivo štajersko vinsko dogajanje v prestolnici. Foto: Igor Mali
Organizatorja Natalija in Borut Cvetko aprila napovedujeta še eno zanimivo štajersko vinsko dogajanje v prestolnici. Foto: Igor Mali

»Mlada vina so odvisna od letine, od števila sončnih dni, tako da vsako leto presenetijo. Vinarji so letos, glede na to, da je grozdje malo hitreje dozorelo, šli v druge sorte vin, pa tudi pravilo glede sorte vin je letos drugačno, kot je bilo prej. Vina so še vedno suha in polsuha, a z višjo zgornjo mejo nepovretega sladkorja, 12 gramov,« nam je pojasnila Natalija Cvetko, sopobudnica projekta Pubec in vodja projektov na agenciji Mediaspeed.
Jurij Cvitanič iz Vinogradništva Cvitanič pravi, da se je Pubec že uspešno vtisnil v zavest Slovencev. Foto: Igor Mali
Jurij Cvitanič iz Vinogradništva Cvitanič pravi, da se je Pubec že uspešno vtisnil v zavest Slovencev. Foto: Igor Mali

Na letošnjem salonu mladih vin je bilo moč poskusiti 24 mladih vin 24 vinarjev, ki so v štirih letih postali stalna ekipa salona. Tudi letos so izpostavili dva vinarja, tokrat sta bila to Vino Jarc s Svečine, ki je znan po 900-letni vinski tradiciji, ter Vino Pungarčič z idiličnega griča v vzhodnih Halozah na družinski kmetiji, kjer domuje tudi aktualna vinska kraljica Slovenije Katarina Pungarčič. Poleg obeh naštetih so v projektu sodelovali: Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vina Falot, Kmetija Fleisinger, Vinogradništvo Frešer, Vino Greif, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Puklavec Family Wines, Vina Joannes, Vino Kolar, Vino Kotolenko, Vinogradništvo Ivan Kramer, Vino Leber, Univerza v Mariboru – Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – Meranovo, Vinogradništvo Mulec, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak ter Vino Valdhuber.
Simbol prireditve je lesen rumen metuljček. Foto: Igor Mali
Simbol prireditve je lesen rumen metuljček. Foto: Igor Mali

Namen projekta Pubec je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev pa tudi štajerskih vin nasploh, in letošnjih 700 gostov potrjuje, da za štajerci vedno raje pogledujejo tudi v drugih slovenskih regijah. »Štajersko mlado vino Pubec se prijema v zavesti Slovencev. Dobro je, da smo se v okviru Mediaspeeda povezali na ta način. Rečem lahko, da smo z rezultatom vsi zadovoljni,« meni Jurij Cvitanič iz Vinogradništva Cvitanič, ki je na Pubecu ponudil vino iz treh sort grozdja, laškega in renskega rizlinga ter šipona.
Dobra družba in dobra vina so ustvarili odlično vzdušje. Foto: Igor Mali
Dobra družba in dobra vina so ustvarili odlično vzdušje. Foto: Igor Mali

»Treba je priznati, da smo na področju širjenja prepoznavnosti štajerskih vin pred leti močno zaspali, zdaj pa se počasi prebujamo in postavljamo nazaj. Glede na to, da sega vinarska tradicija na Štajerskem 3000 let v zgodovino, na Primorskem pa le 300, se to mora nekje poznati,« poudarja Leon Kramar iz Puklavec Family Wines, nosilec naslova vinar leta 2018, ki se je predstavil na dogodku z večkrat nagrajeno kombinacijo sauvignona in sivega pinota.
 

Nepozaben letnik


Med obiskovalci letošnjega salona smo opazili kar nekaj znanih obrazov, med njimi Viko Potočnik, direktorico Pionirskega doma, pod okrilje katerega spada Festivalna dvorana. »Vino je treba piti z glavo, ne z želodcem. To pomeni z glavo, ker je v glavi tudi jezik, ki mu je treba dovoliti, da z vsemi brbončicami okusi te slasti in to mogočnost, ki jo daje štajerska dežela. Tam namreč vsak hrib da svoj okus. Ni velikih poljan, ki bi dale eno vrsto vina, ampak so okusi tako različni in tako žlahtni, da bi lahko Štajerci, če bi se znali malo bolj skupaj vzeti, nazdravljali s Primorci, ki so trenutno v promociji svojih vin nekoliko boljši,« je komentirala nekdanja poslanka in županja.


O navdušenju nad pestrostjo okusov smo lahko slišali govoriti številne druge obiskovalce, ki so se pomikali od stojnice do stojnice ter okušali letošnja mlada vina. Da so ta še lepše tekla po grlu, je poskrbela ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki je zbranim pripravila nekaj štajerskih specialitet.

»Letošnji pubec je – športno rečeno – sprinter. Poglejte, če je recimo sorta ranina v Radgonskih goricah polno cvetela 27. maja in je bilo grozdje zaradi zrelosti obrano npr. 21. avgusta, je od cvetenja trte do še tisti dan v sok predelanega grozdja minilo 86 dni,« je o letošnjem mladem vinu povedal skrbnik Stare trte na mariborskem Lentu Stane Kocutar.


Obiskovalci, strokovnjaki in ljubitelji pa so o mladem vinu 2018 vedeli povedati, da je sadno, dišeče, iskrivo in zelo elegantno, hkrati pa nosi potencial, da se zapiše v zgodovino kot eno najboljših. Ob navdušenju ni nič čudnega, da so se vsi zelo veselili še enega štajerskega vinskega dogodka, ki se bo odvil 18. aprila 2019. Takrat se bodo v Festivalni dvorani v Ljubljani predstavili z najboljšim, kar lahko ponudijo, v pregled bodo dali tudi aktualni vinski letnik.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije