SUPER TRIK

Leto 2018: kako koristiti 14 dni dopusta, doma pa jih ostati kar 44

Če ste med tistimi, ki radi vnaprej načrtujejo svoj oddih, vam bodo te informacije zagotovo prišle prav.
Fotografija: Prihaja leto 2018 FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Prihaja leto 2018 FOTO: Thinkstock

LJUBLJANA – Leto, ki je pred nami, bo zaposlenim, vsaj kar se tiče praznikov in prostih dni, izjemno naklonjeno. V prihodnjem letu namreč vsi dela prosti dnevi padejo na dneve med tednom, kar pomeni, da lahko s pametnim in preudarnim koriščenjem letnega dopusta lepo podaljšate proste dni in si privoščite kakšen oddih več.
Prvo tako priložnost imamo že januarja, ko 1. in 2. januar padeta na ponedeljek in torek. Če bi v sredo, četrtek in petek koristili dopust, bi tako porabili tri dni dopusta, doma pa bi bili vključno z zadnjim decembrskim in prvim januarskim vikendom kar devet dni.
Naslednji podaljšani vikend si lahko privoščite februarja, ko je praznik 8. na četrtek. Če v petek koristite dopust, boste prosti štiri dni.

Čas za pravi oddih

Priložnost za prav konkreten dopust pa lahko izkoristite aprila, ko smo v petek, 27. aprila, prosti ob dnevu upora proti okupatorju, temu pa sledi vikend. V ponedeljek, 30. aprila, koristite dopust, dela prosta dneva sta nato tudi 1. in 2. maj, v četrtek in petek (3. in 4. maja) koristite dopust. Če ste prosti še prvi vikend v maju, ste lahko doma kar 10 dni, porabite pa le tri dni dopusta.
Za odhod na oddih pa je v letu 2018 izjemno prijazen tudi čas krompirjevih počitnic. Dela prosta dneva (31. oktober in 1. november) padeta na sredo in četrtek. Za čas krompirjevih počitnic boste tako porabili le tri dni dopusta (ponedeljek, torek in petek), prosti pa ste lahko, vključno z obema vikendoma, kar devet dni.
Na delovne dneve v letu 2018 padejo tudi decembrski – božični prazniki, tokrat na torek in sredo. Če svoj praznični oddih začnete že v soboto (22.), in vzamete dopust v ponedeljek (24.), v četrtek (27.), petek (28.) in ponedeljek (31.), ste vključno s 1. in 2. januarjem 2019 lahko prosti kar 12 dni, porabite pa le štiri dni dopusta.

Prazniki, ki so dela prosti dnevi

1. in 2. 1. novo leto – ponedeljek, torek
8. 2. slovenski kulturni praznik, Prešernov dan – četrtek
1. 4. velika noč – nedelja
2. 4. velikonočni ponedeljek – ponedeljek
27. 4. dan upora proti okupatorju – petek
1. in 2. 5. praznik dela – torek, sreda
20. 5. binkošti – nedelja
25. 6. dan državnosti – ponedeljek
15. 8. Marijino vnebovzetje – sreda
31. 10. dan reformacije – sreda
1. 11. dan spomina na mrtve – Četrtek
25. 12. božič – torek
26. 12. dan samostojnosti – sreda

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi

1. april velika noč
8. junij dan Primoža Trubarja
17. avgust združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
15. september vrnitev Primorske k matični domovini
25. oktober dan suverenosti
23. november dan Rudolfa Maistra

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije