NEKDANJI PREDSEDNIK

Kučan jasno povedal, kdo je največji sovražnik

To je nekdanji predsednik republike izjavil na slovesnosti v spomin na poboj udeležencev partijske šole v Cerknem pred 75 leti.
Fotografija: Milan Kučan. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Milan Kučan. FOTO: Leon Vidic, Delo

CERKNO – Pri spomeniku na Brdcih je bila danes v organizaciji združenja borcev za ohranjanje vrednot NOB Idrija - Cerkno slovesnost v spomin na poboj 47 udeležencev partijske šole v Cerknem pred 75 leti. Slavnostni govornik je bil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki kot enega glavnih sovražnikov sodobne družbe vidi sovražni govor.

»Danes se takratnih dogodkov spominjamo zato, da jih obžalujemo in da se z dolžnim človeškim spoštovanjem poklonimo spominu na vse, ki so vrtincu vojnih strahot, krivi brez lastne krivde, izgubili življenja,« je dejal Kučan. Slovenci imamo po njegovih besedah svoj del odgovornosti, da se postavimo na stran tistih narodov in politik, ki se odločno zavzemajo za mir.

Poboj 47 mladih vodil v še eno tragedijo

Partizani so namreč iz maščevanja aretirali 13 domačinov in dva duhovnika ter jih ustrelili na Lajšah. Dolga leta zamolčana zgodba je netila tiho sovraštvo vse do današnjih dni, pred petimi leti pa je na oba dogodka opozoril tudi tedanji govornik na spominski slovesnosti na Brdcih, častni predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik.

Kučan je težišče današnjega nagovora preusmeril predvsem v sodobni čas, ki v mirovniškem smislu zahteva povsem drugačne odzive javnosti. Po njegovem mnenju je eden glavnih sovražnikov sodobne družbe prav sovražni govor, ki v moralnem smislu povzroča velike žrtve, zato bi se zlorabi svobodi govora morali upreti.
 
Nerazumljivo pa se mu zdi, da je zaskrbljenost za pravice tistih, ki so nosilci sovražnega govora, nestrpnosti in nasilja, večja od zaskrbljenosti za tiste skupine in posameznike, ki so tarča sovraštva in sovražnega govora. 

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije