POZOR

Kroži šokantna zgodba o zaposlenem v UKC Ljubljana

Iz UKC so se na objavo odzvali takole: »Na družbenih omrežjih in v določenih omejenih krogih oseb se nadaljuje širjenje lažnih in zavajajočih informacij o cepljenju.«
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

V Evropski uniji je pogojno odobreno še tretje cepivo proti novemu koronavirusu. Pogojno pomeni, da so njegove koristi večje od tveganj, je pojasnjeno na spletni strani evropske agencije za zdravila (EMA). Že od samega začetka cepljenja se po družabnih omrežjih pojavljajo različne zgodbe. Včasih so resnične, vse prevečkrat pa gre za lažne novice.

Pred dnevi je zakrožila vest, da je v UKC glavni informator na inštitutu za radiologijo, ki naj bi bil star 51 let, po cepljenju pristal na intenzivni negi. Avtorica zapisa piše, da ne diha sam in da je šlo za možgansko trombozo. Ob tem zapiše, da so vsi tiho, da pa je panika med zaposlenimi.

Na zapis se je v petek odzval UKC Ljubljana: »Na družbenih omrežjih in v določenih omejenih krogih oseb se nadaljuje širjenje lažnih in zavajajočih informacij glede cepljenja. Zato podajamo nekaj osnovnih pojasnil:

– do današnjega dne se je cepilo v UKC Ljubljana 4678 oseb, med njimi 2196 dvakrat,
– med cepljenimi je 1065 zdravnikov, kar pomeni, da se je cepila velika večina zdravnikov, ki še niso preboleli covida19,
– trenutno smo med predvidljivimi neželenimi učinki zabeležili predvsem glavobole, bolečine v mišicah, povišano telesno temperaturo, ki glede na izkušnje izzvenijo v 24-48 urah brez posledic,
– danes je bilo prvič po 9. novembru v osrednji bolnišnici hospitaliziranih manj kot 300 covid bolnikov (292, od tega 53 v enotah intenzivne terapije).
«

Neželene učinke na cepljenje proti novemu koronavirusu spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. O zadnjih ugotovitvah smo poročali ravno včeraj – prijavljenih je bilo 209. Do zdaj sta po cepljenju umrli dve osebi. Za eno smrt je komisija ugotovila, da povezava s cepljenjem ni verjetna, drugo pa še preiskujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije