DODATNI ZASLUŽEK

Kronično pomanjkanje delavcev: zaposlujejo upokojence

Delajo tudi pri nas, ne da bi izgubili pokojnino.
Fotografija: Upokojenci si lahko z delom po upokojitvi zagotovijo dodaten dohodek, poleg tega pa se lahko družijo s sodelavci. FOTO: Roman Šipič, Delo
Odpri galerijo
Upokojenci si lahko z delom po upokojitvi zagotovijo dodaten dohodek, poleg tega pa se lahko družijo s sodelavci. FOTO: Roman Šipič, Delo

LJUBLJANA – Ne le v Sloveniji, tudi na Hrvaškem primanjkuje nekaterih profilov delavcev. Potem ko je vlada v Zagrebu omogočila zaposlovanje upokojencev za polovični delovni čas ob tem, da ohranijo svojo pokojnino, so priložnost hitro izrabili v trgovinski verigi Spar in jih začeli zaposlovati.
 
Kot je za hrvaške medije povedal predsednik uprave Spar Hrvaška, so zelo zadovoljni z odzivom upokojencev na njihove zaposlitvene oglase. Upokojence zaposlujejo na delovnem mestu prodajalca blagajničarja, tistim, ki to potrebujejo, pa zagotovijo tudi prevoz na delovno mesto. Poleg tega upokojencem, ki delajo zanje, nudijo tudi fleksibilen delovnik.

Spodnja meja urne postavke 

V Sloveniji zakonodaja vsem upokojencem (razen tistim, ki prejemajo delno starostno ali predčasno pokojnino, delno pa so še delovno aktivni) omogoča opravljanje začasnega in občasnega dela. Začasna in občasna dela, ki jih lahko opravljajo na podlagi pogodbe, upokojencem poleg pokojnine, na višino katere opravljanje takšnega dela ne vpliva, obetajo možnosti za dodatni zaslužek. Ob tem zakon določa, da višina urne predpostavke ne sme biti nižja od 4,20 evra.
 
»V podjetju Spar Slovenija upokojencem nudimo začasno oziroma občasno delo, saj verjamemo, da tovrstno sodelovanje prinaša veliko pozitivnega – upokojencem poleg dodatnega dohodka omogoča dejavno preživljanje prostega časa in druženje s sodelavci, v Sparu pa se ob povečanem obsegu dela vedno razveselimo dodatne pomoči. Upokojenci prošnje za delo na nas redno naslavljajo, zato jih v naš kolektiv vključujemo, kolikor nam to dopušča zakon,« še pravijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije