8. FOLKLORNI FESTIVAL

Križev pot na Rokovem sejmu

V Cerkljah na Gorenjskem obujajo pred drugo vojno bogato sejemsko dogajanje. Stojnice je postavilo 24 rokodelcev in društev.
Fotografija: Člani Društva likovnikov Cerklje so se predstavili s 14 slikami križevega pota na kovinskih ploščah. FOTO: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Člani Društva likovnikov Cerklje so se predstavili s 14 slikami križevega pota na kovinskih ploščah. FOTO: Janez Kuhar

Že deseto leto zapored so pred Osnovno šolo Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem pripravili Rokov sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki je združil pestro paleto kulturnih in zabavnih vsebin. Organizator je bil Zavod za turizem Cerklje, ki ga vodi Tomaž Tolar, v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem, tam je bil tudi cerkljanski župan Franc Čebulj.


V soboto popoldne so uspešno izvedli tekmovanje harmonikarjev za pokal Cerkelj. Nastopilo je 22 harmonikarjev, absolutni zmagovalec pa je postal Matic Čebulj iz Šenčurja, drugi je bil Aljaž Mauko iz Posavca in tretji Jan Zgonc iz Nove vasi pri Blokah. Najmlajši udeleženec je bil osemletni Gašper Peško iz Vodic, najstarejši pa 83-letni Franc Brandstattoer iz Avstrije.
Z nekdaj tradicionalnim poletnim sejmom na god sv. Roka v Cerkljah poskušajo obuditi nekdaj živahno sejemsko dogajanje. Do druge svetovne vojne so v Cerkljah prirejali štiri velike sejme na leto: zimskega na god sv. Antona, spomladanskega na cvetni petek, poletnega na god sv. Roka in jesenskega na god sv. Uršule.

Smučarski skoki za najmlajše

Letos je na sejmu svoje stojnice postavilo 24 obrtnikov, rokodelcev in društev. V spominskem parku se je predstavilo Društvo likovnikov Cerklje, ki je premierno predstavilo 14 slik Križevega pota na kovinskih ploščah, te bodo postavljene ob poti Grad–Stiška vas. Kot je povedala predsednica društva Darinka Kralj, je 14 slikarjev naslikalo po eno postajo križevega pota. Uspešno se je predstavila Lovska družina Cerklje, v rojstni hiši Ignacija Borštnika so oba dneva pripravili dan odprtih vrat, Kulturni klub Liberius Cerklje pa je predstavil zgodbo Žirafa na potepu.

Družabne igre so v nedeljo pripravili tudi člani KUD Pod lipo Adergas in KUD Pod Stražo Poženik, svoje dejavnosti pa so predstavili Društvo čebelarjev Cerklje, Družinski in mladinski center Cerklje in Nogometni klub Velesovo. V nedeljo popoldne so za najmlajše pripravili smučarske skoke Mini Planica. Obiskovalci so lahko na stojnicah poskušali mnogo dobrot, ki so jih pripravile članice Društva kmečkih žena Gorenjski nagelj iz Cerkelj. Kot sta povedali Marina Marko in Dragica Kropivnik, so sodelovale že na vseh desetih sejmih.

V sklopu prireditve je potekal tudi osmi Folklorni festival Zapojem, zaukam, dekleta zasukam v organizaciji Kulturnega društva Folklora Cerklje. Letos so se predstavile folklorne skupine Društva upokojencev Brežice, KUD Triglav iz Srednje vasi v Bohinju in gostiteljev, KD Folklora Cerklje. Program je povezovala predsednica cerkljanskih folklornikov Irena Naglič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije