INTEGRITETA

Protikorupcijska komisija ustavila postopek zoper premierja Roberta Goloba

Protikorupcijska komisija je zaznala korupcijska tveganja, zato je vladi izdala priporočila za ravnanja v podobnih primerih, so sporočili iz KPK.
Fotografija: Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek zoper predsednika vlade Roberta Goloba v primeru njegovega intervjuja za podjetje Gallup. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije namreč ni zaznala. Zaznala pa je korupcijska tveganja, zato je vladi izdala priporočila za ravnanja v podobnih primerih, so sporočili iz KPK.

Golob se je 6. marca srečal s predstavnico podjetja Gallup. Ob robu srečanja je na prošnjo predstavnikov podjetja Gallup predsednik vlade posnel pogovor, v katerem je spregovoril o svojih izkušnjah s testom Kulture vrlin, ki ga, kot je javno že večkrat povedal, uporablja pri oblikovanju ekip, med drugim so ga morali izpolniti tudi funkcionarji Gibanja Svoboda.

Soglašal z izvedbo in objavo

Gre za metodo za merjenje vrednot in zavzetosti zaposlenih, ki jo Golob ocenjuje kot »učinkovito orodje«, zato je soglašal z izvedbo intervjuja in objavo tega, so pred časom pojasnili v kabinetu.

Pogovor je podjetje Gallup objavilo na svoji spletni strani, uporabili so ga tudi v promocijske namene. Na spletni strani sicer objavljajo tudi pogovore še z nekaterimi drugimi voditelji, denimo županom Clevelanda Justinom M. Bibbom ali predsednikom organizacijskega odbora Specialne olimpijade Timom Shriverjem.

Predsednik vlade ali njegov kabinet za intervju nista prejela plačila, o srečanju predsednika vlade s predstavniki podjetja Gallup pa je premierjev kabinet objavil novico, zato v tem primeru ni šlo za lobističen stik, je zaključila KPK, ki je predhodni postopek začela na podlagi novinarskih vprašanj, je pred časom objavilo Delo. Pogoj, da lahko govorimo o lobističnem stiku je, da gre za nejaven stik, so pojasnili.

Izdali priporočila

Ker pa je komisija med postopkom zaznala korupcijska tveganja, je vladi izdala priporočila, in sicer da za funkcionarje v vladi in na ministrstvih pripravi usmeritve oziroma pravila ustreznega ravnanja v primerih, ko funkcionar pri opravljanju funkcije daje reference izdelkom ali storitvam ponudnikov na trgu. »Takšno ravnanje namreč lahko pripomore k ustvarjanju novih potreb v javnem sektorju in privilegira izdelke ali storitve konkretnega ponudnika na trgu,« so zapisali.

Funkcionarji se morajo v celoti zavedati svoje vloge in odgovornosti, ki izhajajo iz njihove funkcije. Dajanje referenc, pri čemer te nimajo zakonske podlage v že izvedenih javnih naročilih organa, pri katerem funkcionar opravlja funkcijo, ne sme ogroziti neodvisnosti in integritete institucij, ki jih predstavljajo, so zapisali v priporočila.

Ogrožanje neodvisnosti organov

Sodelovanje funkcionarjev z zasebnimi podjetji ali posamezniki lahko povzroča tveganje za nastanek okoliščin nasprotja interesov ter lahko ogroža neodvisno delo organov. Prav tako obstaja možnost korupcijskih tveganj v povezavi z vzpostavljenimi pričakovanji protistoritev ponudnikov, opozarja KPK.

KPK vladi priporoča, naj preuči zaznano ravnanje in jo v treh mesecih od prejema priporočil obvesti o sprejetih ukrepih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije