KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Konopljine kapljice nemočne v boju z virusom

Prve okužbe potrdili v slovenjgraški bolnišnici, 17 zaposlenih v samoizolaciji. Zaradi zahrbtne narave širjenja je treba vzdrževati socialno distanco.
Fotografija: V lekarno eden po eden, a farmacevti so nezaščiteni, opozarjajo. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
V lekarno eden po eden, a farmacevti so nezaščiteni, opozarjajo. FOTO: Dejan Javornik

»Glede na naše izkušnje in izkušnje drugih držav je stanje skrajno resno in se ne moremo zanašati, da se ne bomo okužili. Treba je upoštevati mnenje stroke in se dosledno držati navodil,« poudarja doc. dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana, kjer se zdravijo bolniki s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. V UKC Ljubljana je zdaj hospitaliziranih 14 pacientov ter še štirje na enoti intenzivne terapije, ki so kritično bolni. Med 5 in 15 pacienti je vsak trenutek hospitaliziranih tudi na prehodnih oddelkih, torej tam, kjer obravnavajo paciente s sumom, do pridobitve izvida brisa. V Ljubljani in Mariboru je pet bolnikov na intenzivni negi.

Uživajte v naravi, soncu, a se ne družite. FOTO: Dejan Javornik
Uživajte v naravi, soncu, a se ne družite. FOTO: Dejan Javornik
UKC Maribor opozarja, da bolezen ni navadna gripa, da je koronavirus z uradnim imenom sars-cov-2, zahrbten: »Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.« Poudarjajo, naj tisti, ki so v samoizolaciji, ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. »Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je treba vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno, ali bomo imeli čez teden dni 5000 okuženih, kar sistem zmore, ali več kot 10.000, česar ne zmore.«


V francoskih družabnih medijih se je pojavilo opozorilo glede uporabe steroidnih in nesteroidnih protivnetnih zdravil, vključno z ibuprofenom, za lajšanje simptomov bolezni covid-19. Družba Reckitt Benckiser, ki proizvaja zdravilo z ibuprofenom nurofen, obvešča, da ni seznanjena z dokazi, da bi imel ibuprofen škodljiv vpliv na izid pri bolnikih z omenjeno boleznijo. Večina evropskih zdravstvenih organov še vedno priporoča ustrezno uporabo ibuprofena in paracetamola kot del simptomatskega zdravljenja bolezni.


Včeraj do 14. ure je bilo potrjenih 273 okužb s koronavirusom in opravljenih 7587 testov. Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da je verjetno vsaj petkrat več okuženih. Pristojni poudarjajo, da se moramo vsi obnašati, kot da smo okuženi, in tako preprečiti širitev virusa. O okuženih poročajo iz vse Slovenije. V zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zbolela medicinska sestra, nemudoma so jo umaknili iz delovnega procesa, vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma. Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so včeraj sporočili, da je okužena zaposlena, ki dela na zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica (do nadaljnjega sta zaprti). Zato pozivajo vse, ki so bili prejšnjo sredo ali četrtek na teh zdravstvenih postajah, naj gredo v samoizolacijo in so pozorni na morebitne znake okužbe.

Med prostovoljci Rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, sta bili tudi dve učiteljici pivške osnovne šole, je sporočil regijski štab civilne zaščite za Notranjsko.


Prve okužbe so potrdili v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. »Sedemnajst zaposlenih je v samoizolaciji, trenutno so štirje pozitivni in so doma,« je včeraj sporočil direktor bolnišnice Janez Lavre in dodal, da so bili zaposleni s potrjeno okužbo v stiku tudi z bolniki v bolnišnici. »Vse paciente obveščamo in po potrebi testiramo skladno s strokovnimi priporočili, epidemiološka analiza še poteka in ni zaključena,« je dejal Lavre in še, da v bolnišnici ta trenutek nimajo hospitaliziranega bolnika s potrjeno okužbo.
 

Nezaščiteni farmacevti, založeni trgovci


Medtem Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, da ministrstvo za zdravje farmacevtskim strokovnim delavcem, zaposlenim v lekarnah, še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme v boju proti virusu. »Prav tako se ministrstvo do danes ni odzvalo na naše številne pozive in opozorila,« je povedal Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije, in dodal, da prebivalci, posamezniki brez znakov okužbe dihal, dosledno vstopajo v lekarno posamično. »A glede na trenutno stanje in potek okužbe s koronavirusom ni preprečen vstop v lekarno vsem, ki so že okuženi, a še brez vidnih znakov bolezni,« poudarja Golub. Zaposleni v lekarnah so brez zaščitne opreme neposredno izpostavljeni velikemu tveganju za okužbo, pravi in še, da se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. Zato so v določenih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene pa se zapirajo.

Trgovinska zbornica Slovenije zagotavlja, da so lahko potrošniki mirni, saj so trgovci dobro založeni. Trgovci so sprejeli dodatne preventivne ukrepe za zaposlene in potrošnike, in sicer zaščitna sredstva, dodatno razkuževanje površin, vozičkov in košar, uporabo razkužil za roke in uporabo informativnih plakatov, ki opozarjajo na pomembnost samopreventivnega ravnanja potrošnikov (uporaba rokavic in prijemalk ter drugih nujnih ukrepov).


Od prejšnjega tedna se vrstijo pozivi po zaščiti samozaposlenih. Gospodarsko ministrstvo rešitve za samozaposlene, prizadete zaradi epidemije koronavirusa, vzpostavlja v okviru predlaganega zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki je že romal v DZ. Samozaposlenim se zaradi koronavirusa obeta odlog socialnih prispevkov.
 

Tehnični pregledi ustavljeni


Večina proizvodnih podjetij v Sloveniji deluje naprej, tam krepijo zaščitne ukrepe, nekatera pa so se odločila za začasno ustavitev proizvodnje. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je včeraj na vlado oziroma krizni štab ter ministrstvi za delo in zdravje naslovila poziv o zagotovitvi striktnih varovalnih ukrepov v delujočih proizvodnih podjetjih. Če se jih ne da zagotoviti, jih pozivajo k ukrepom za ustavitev proizvodnje. Minister za gospodarstvo odgovarja, da trenutno ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje.

Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah. Prepoved velja do 16. aprila. Prometna dovoljenja, zavarovanja in certifikati ADR za prevoz nevarnega blaga, ki jim bo v času epidemije potekla veljavnost, bodo podaljšani do 16. maja, sporoča infrastrukturno ministrstvo.


Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je zaprla servisne centre za končne stranke, do nadaljnjega ne bo možna menjava pnevmatik v AMZS servisnih centrih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije