NA ZATOŽNI KLOPI

Konec v nekaj minutah: bivši minister Zalar dvomi o nepristranskosti

Zadeva naj bi zastarala februarja prihodnje leto.
Fotografija: Fotografija je arhivska. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je arhivska. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrajnem sodišču je danes potekal narok v sojenju nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju, a je bil že po nekaj minutah zaključen. Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek je namreč predlagal, da njegovemu klientu sodi drugo sodišče, o čemer mora zdaj odločiti višje sodišče.

Zastaranje se bliža


Zakonjšek je prenos krajevne pristojnosti sodišča predlagal, ker je celoten postopek pred ljubljanskim okrajnim sodiščem po njegovi oceni preveč obremenjen z dvomi, da bo sojenje nepristransko. Spomnil je, da je svojo izločitev iz sojenja zahtevala sodnica Tadeja Borinc Zebič, prav tako sam Zalar, a ju je predsednica sodišča Nataša Kosec zavrnila. Ker mora o predlogu za prenos pristojnosti odločati višje sodišče, je sodnica danes narok zaključila, vse skupaj pa se bo nadaljevalo 5. decembra, če bo višje sodišče do takrat že odločilo o predlogu. Zadeva naj bi zastarala februarja prihodnje leto.

Zalar je sicer pred dnevi povedal, da je izločitev sodnice predlagal, ker se poznata. Kot vodja okrožnega sodišča v Ljubljani jo je namreč zaposlil kot pripravnico, nato pa ji bil kot strokovni sodelavki sodišča vrsto let nadrejen. Nadrejen ji je bil tudi v času, ko je bil minister za pravosodje, saj je kot dodeljena sodnica s polnim delovnim časom delala na ministrstvu za pravosodje.

Nedopustno imenovanje


Poleg Zalarja je v zadevi obtožen tudi Fišer. Postopka proti obema sta nekaj časa tekla ločeno, saj sodišče Zalarju ni uspelo vročiti vabila na obravnavo, danes pa ju je sodišče znova združilo. Fišer je krivdo že zanikal. Obtožena sta zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom vlade Janeza Janše leta 2012. Da je pri postopku imenovanja prišlo do kršitev, je ugotovila nadzorna skupina ministrstva za pravosodje. Ta je opozorila, da je bil Škrlec imenovan s kombiniranjem zakonskih določb o (sicer ločenih) postopkih imenovanja in dodelitve, kar da je nedopustno.

Zadevo je v času, ko je bil Fišer še vodja vrhovnega državnega tožilstva, obravnaval tudi državnotožilski svet, ki pa je zapisal, da nepravilnosti Fišerjevih ravnanj pri imenovanju Škrleca niso bile take, da bi moral predlagati njegovo razrešitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije