ZA ŠEST EVROV

Končno dobra novica: to se bo zgodilo z računom za elektriko

Gospodinjstva do konca leta 2024 ne bodo plačevala prispevka za OVE. Za povprečnega odjemalca to pomeni šest evrov nižji račun.
Fotografija: Gospodinjski odjemalci elektrike od novembra letos do konca leta 2024 ne bodo plačali prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE), je danes določila vlada. Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Gospodinjski odjemalci elektrike od novembra letos do konca leta 2024 ne bodo plačali prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE), je danes določila vlada. Foto: Jure Eržen/delo

Gospodinjski odjemalci elektrike od novembra letos do konca leta 2024 ne bodo plačali prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE), je danes določila vlada. Za povprečnega odjemalca to pomeni šest evrov nižji račun.

Vlada je to določila s spremenjeno področno uredbo, namen pa je znižati stroške za odjemalce z namenom omilitve draginje in znižati inflacijo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Sprememba bo veljala od 1. novembra letos do 31. decembra 2024

Povprečni odjemalec, to je odjemalec, ki ima letno porabo 4035 kilovatnih ur (kWh), obračunsko moč sedem kW in dvotarifno merjenje, bi ob polnem prispevku skupaj z DDV trenutno plačal 70,34 evra, po oprostitvi plačila prispevka pa bo mesečna položnica nižja za 6,31 evra, kar pomeni letni prihranek okoli 76 evrov, je dejal minister.

Za velikega odjemalca, z letno porabo 10.000 kWh, obračunsko močjo 10 kW in dvotafirnim merjenjem, kar je po Kumrovih besedah tipično štiričlansko gospodinjstvo s toplotno črpalko oziroma drugim velikim porabnikom, pa se bo mesečna položnica s sedanjega 159,07 evra znižala na 150,05 evra, torej bi bil letni prihranek okoli 108 evrov.

Za manjšega odjemalca, ki ima letno porabo 1500 kWh, pa se bo položnica znižala s 27,65 na 24,94 evra.

image_alt
Slovenci, primite se za denarnice: višje položnice za elektriko prihajajo

Septembra, ko so odjemalci namesto polovičnega znova plačevali polni prispevek, je po izračunih statističnega urada dražja električna energija (za 26,5 odstotka) k letni stopnji inflacije prispevala 0,9 odstotne točke, je spomnil Kumer. Tako pričakuje, da se bo ukinitev prispevka poznala pri inflaciji že novembra.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije