RAZSTAVA

Knjige je zamenjalo sadje

V Mozirju so pripravili sadjarsko razstavo Obilna sadna letina s povprečnim pridelkom
Fotografija: V osrednji knjižnici v Mozirju je knjige tokrat zamenjalo sadje. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
V osrednji knjižnici v Mozirju je knjige tokrat zamenjalo sadje. FOTO: Jože Miklavc

Mozirje • Člani Sadjarskega društva Franca Praprotnika v sodelovanju z drugimi domačimi društvi ter ob podpori mozirske občine v Mozirju vsaki dve leti pripravijo sadjarsko razstavo, letošnja v tamkajšnji knjižnici je bila že osma. Spet k nam prišla jesen je bogata so uvodoma zapeli člani Lučke klape, nato pa je zbrani množici spregovoril dolgoletni predsednik društva Alojz Plaznik. Med drugim je dejal, da je ob obilju sadja estetski videz pri domači pridelavi tokrat slabši, saj so poleg običajnih bolezni, ki pestijo avtohtono sadno drevje, na kakovost vplivale vremenske razmere – po zimsko-spomladanskih pozebah je večkrat klestila toča, koristila pa ni niti poletna pripeka.

Razstavljenih je bilo okrog 160 sadnih sort, od tega 70 neznanega imena iz kmečkih sadovnjakov, 20 novejših in 40 najnovejših sadnih sort pa je prispeval kmetijski inštitut Zavoda za kmetijstvo Slovenije.

Na razstavi so sodelovale članice društva kmečkih žena, zeliščarke ter članice zelenjadarskega društva Šipek iz Mozirja ter pripravile razstavo zelišč, raznovrstne jedi iz sadja, izdelke iz predelanega sadja in napitke. Alojz Plaznik je poudaril tudi pomen čebel, ptic in žuželk v sadjarstvu in kmetijstvu, saj brez njih in skrbnih čebelarjev niti sadja ne bi bilo. Prikazali so čebelarjenje in medene pridelke članov čebelarske družine Janeza Goličnika iz Mozirja, v šolskem kotičku so sodelovali učenci čebelarskih in likovnih krožkov z OŠ Rečica ob Savinji, Nazarje, Luče in Mozirje ter s svojimi izdelki prikazali pomen in spoznavanje sadjarstva.
Kot je znano, je pečat sadjarstva v Mozirju in Zgornji Savinjski dolini pustil učitelj ter ravnatelj tamkajšnje osnovne šole Franc Praprotnik, ki je pisal učbenike in skrbel za skrbno nego v sadovnjakih. Na začetnika sadjarjenja so v teh krajih na moč ponosni, pri šoli so mu postavili doprsni kip.

Direktorica osrednje Knjižnice Mozirje Petra Širko Poljanšek je spomnila, da je letos evropsko leto kulturne dediščine, v katerem je takšen dogodek oziroma predstavitev s sadjarsko razstavo velik dosežek, župan Ivan Suhoveršnik pa je med drugim dejal: »Vsaka razstava je priložnost, da jo občudujemo in se ob njej učimo, moja pobuda tokrat pa je, da bi v bližini naših domov in na kmetijah posadili katero sadno drevo ter občudovali njegovo rast in rodnost.« Ob teh besedah so nazdravili s sadnim šampanjcem ter odprli razstavo.

Člani društva likovnikov Gal iz Zgornje Savinjske doline so prikazali življenje na kmetiji nekoč, stare kašče, kozolce, čebelnjake ter sadovnjake in tihožitja s sadjem, ki so izdatno popestrili sadjarsko razstavo. Slednjo je kot že vrsto let estetsko aranžirala strokovnjakinja iz Mozirskega gaja Elica Bele.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije