RAZKRITO

KKR prevzema Pop TV in Kanal A, razmišlja pa o prodaji družbe United Group

Vrednost posla bi lahko skupaj z dolgovi dosegla tri milijarde evrov.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Investicijski sklad KKR razmišlja o prodaji svojega telekomunikacijskega operaterja in ponudnika medijskih vsebin United Group, ki posluje v jugovzhodni Evropi, tudi v Sloveniji. Vrednost posla bi lahko skupaj z dolgovi dosegla tri milijarde evrov, piše časnik Wall Street Journal.

Družba United Group s sedežem v Amsterdamu se opisuje kot največji alternativni telekomunikacijski operater na območju nekdanje Jugoslavije. Nastala je leta 2007 z združitvijo srbskega kabelskega operaterja SBB in slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telemach, ki se jima je kmalu pridružil še Telemach Bosna. Leta 2014 se je družbi United Group priključil tudi črnogorski Telemach, leto pozneje je v Sloveniji Telemach prevzel Tušmobil.

Od marca 2014 je United Group, ki je medtem prerasel v telekomunikacijskega operaterja in ponudnika medijskih vsebin v večjem delu nekdanje Jugoslavije, v večinski lasti sklada KKR s sedežem v New Yorku. Lani poleti je napovedal tudi prevzem družbe Pro Plus, pod okriljem katere oddajata televiziji Pop TV in Kanal A, a še čaka na dovoljenje slovenskega varuha konkurence.

Do prodaje bi lahko prišlo, kot piše Wall Street Journal, ravno sredi živahne aktivnosti v evropski komunikacijski in medijski panogi. Velikani, kot je Vodafone Group, da bi povečali število naročnikov, kupujejo podjetja po vsej Evropi. Ob tem časnik navaja tudi ocene nekaterih bankirjev, da prodaja zaradi razmeroma majhnega trga morda ne bo pritegnila pozornosti velikih podjetij, lahko pa zaradi široke ponudbe in rasti števila naročnikov pokažejo zanimanje investitorji.

Danes ima United Group po lastnih navedbah 3,62 milijona uporabnikov, medtem ko jih je imel spomladi 2014 ob prehodu v večinsko lastništvo KKR 1,89 milijona. V poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca, je ustvaril 539,7 milijona evrov prihodkov, je razvidno z njegovih spletnih strani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije