NEZAUPNICA VLADI

Pravijo, da lahko privlečejo 100 mandatarjev, zbrali so manj podpisov, kot bi želeli

Nezaupnica je lakmusov papir, meni Mesec, podpisov pa je manj, kot so napovedovali.
Fotografija: KUL vložil nezaupnico. FOTO: STA
Odpri galerijo
KUL vložil nezaupnico. FOTO: STA

Ob 13. uri bi morali pred medije stopiti kandidat za mandatarja Karl Erjavec in predsedniki Koalicije ustavnega loka (KUL). Tema? Vložitev konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše. Že pred časom je Erjavec dejal, da pričakuje 43 podpisov, kar ni dovolj, da vlada pade.

Franc Jurša. FOTO: STA
Franc Jurša. FOTO: STA
Malo po 14. uri je pred medije stopil Franc Jurša iz Desusa in sporočil, da so pred nekaj minutami zaključili maratonski sestanek. Na njem so ugotovili, da bodo od štirih poslancev Desusa trije podpisali, eden od njih pa se pod dokument koalicije KUL ne bo podpisal. Kot samostojna poslanska skupina, ki ni v sestavi koalicije KUL.
 

Neizglasovana nezaupnica bo zmaga mračnjakov

Malo pred 15. uro je pred kamere stopil še Erjavec in razkril, da so zbrali 42 namesto 43 glasov, konstruktivna nezaupnica pa da je že vložena. Glavni problem je po njegovem mnenju, da je ta vlada izjemno neuspešna v boju proti covidu 19. Po njegovem bi glede na vse objektivne okoliščine morala odstopiti, saj da ne sprejema učinkovitih ukrepov. Povzročila pa je tudi to, da ljudje ne zaupajo ne ukrepom ne vladi. Upa, da bodo poslanci državnega zbora spoznali, da ta politika ni tista, za katero smo se borili pred 30 leti. »Želimo, da bo država normalna. Da ljudi ne bo strah, da bi imeli mladi prihodnost. Mi ne želimo rušiti vlade, mi samo želimo, da se ustavi rušenje države. Če bo vlada oblikovana, to ne bo vlada Karla Erjavca, ampak ljudi, ki želijo, da se država vrne na pravo pot.«

Za Erjavcem je na oder stopil Marjan Šarec (LMŠ) in pojasnil, da so stopili skupaj in znali prepustiti mesto tistemu, ki se je s tem želel spopasti. »Mi ukrepamo. Vlagamo konstruktivno nezaupnico z 42 podpisi in na dan glasovanja se bo izkristaliziralo, kdo je za normalno državo, za državo, kjer se novinarji ne bojijo, kjer je STA normalno financirana, kjer ne gledamo vladnih predstavnikov, kako se posmehujejo svojim ukrepom, kjer notranji minister ne deluje proti policiji, kjer državljanke in državljani ne vedo iz dneva v dan, kakšni ukrepi pravzaprav veljajo. V takšni državi smo ta trenutek. Da o nabavah opreme in zunanji politiki niti ne govorim. Glasovanje bo pokazalo, kdo je za obstoječe stanje in kdo je za to, da se država vrne v normalne tirnice, da bo lahko predsedovala EU, da je ne bo sram.«

Ali bo poraz, če bo konstruktivna nezaupnica padla? »Neizglasovana nezaupnica bo zmaga mračnjakov, tistih, ki želijo, da nam teste dobavljajo fantje sumljivega porekla, da nam strategije cepljenja določajo politiki, ki se jim je vse sfižilo,« je odvrnil Šarec. Ne glede na to, koliko podpisov imajo, bo vsak poslanec z glasovnico pokazal, za kakšno državo mu gre.
Karl Erjavec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Karl Erjavec. FOTO: Jure Eržen, Delo

​Tanja Fajon (SD) je poudarila, da trdno ostajajo pri njihovi odločitvi, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se vlada zamenja. Pripravili so alternativni program, s katerim menijo, da so sposobni bolje upravljati državo, kako iziti iz socialne, zdravstvene in gospodarske krize. »Mi smo dali jasno podporo kandidatu za mandatarja. Stojimo za njim.« Želi si, da ljudem vrnejo zaupanje v politiko, ljudem pa varnost. 


Janša kopira od Trumpa

Za Levico je spregovoril Luka Mesec: »Stanje je najslabše v zadnjih 30 letih, s tretjo vlado Janeza Janše smo prišli na najnižjo točko: to se ni zgodilo zaradi koronavirusa ali krize, ki je prišla zaradi tega, ampak zaradi politične zgodovine in načina vladanja Janše. Kam to pelje, smo videli v ZDA s Trumpom. Janša, ki je od njega vse kopiral, bo kopiral tudi naprej. Izmišljuje si teorije zarot, država je kot pravijo komentatorji, v neki hladni državljanski vojni: Taka prihodnost, če vlada Janše ostane, grozi tudi nam.«

Alenka Bratušek (SAB): »Tukaj pred vami stojimo, pa se ne hecamo za razliko od vladnega govorca, ker so časi in razmere preveč hude, da bi se hecali. Pod njo je pet podpisov SAB, kar je glas več, kot jih ima trenutna koalicija.« Dodala je, da ta vlada krize rešila ne bo. »Kaj ponujamo? Vlado, ki bo komunicirala na človeški način, odločitve sprejemala v skladu s stroko in se svojih odločitev držala. Vlada, ki bo lahko predsedovala EU brez nahrbtnika, in vlado, ki bo do prihodnjih volitev pripeljala državo.« Povedala je, da ponujajo rešitev za državo in ljudi. 


100 mandatarjev lahko privlečejo

»On želi drugo republiko. Zato upam, da bodo poslanci do te izredne seje globoko premislili,« je še dejal Erjavec, ki upa, da se bodo, tudi če konstruktivna nezaupnica ne bo uspešna, povezovali še naprej. »Če ne bomo naslednji teden končali te črne zgodbe Slovenije, sem prepričan, da jo bomo, ko bodo naslednje volitve.«

»Mi lahko privlečemo 100 mandatarjev. Ni vprašanje mandatarja, gre za vprašanje načina življenja in za to, kakšne vrednote bomo zagovarjali in ali je DZ branik demokracije, ali bomo šli po poti, kakor je nakazal Donald Trump in njegov zvesti podpornik Janez Janša,« pa je na vprašanje, ali bo, če bo nezaupnica neuspešna, spet predlagan nov mandatar, odgovoril Šarec.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije