AKTUALNO

Od danes zakonodaja dopušča menjavo zimskih pnevmatik z letnimi

Od danes naprej lahko zamenjate pnevmatike, a upoštevajte kontekst – če živite v hribovitem predelu, raje še malo počakajte.
Fotografija: FOTO: Guliver/thinkstock Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/thinkstock Getty Images/istockphoto

Z današnjim dnem zakonodaja dopušča menjavo pnevmatik. Pri tem se ni treba prenagliti, saj je v gorskih in hribovitih predelih tudi v spomladanskih mesecih pričakovati vsaj začasne zimske razmere, so sporočili iz Avto-moto zveze Slovenije (AMZS).

Zimske pnevmatike je smiselno zamenjati za letne, saj so te narejene iz čvrstejše gumene zmesi in imajo bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske in se tudi manj obrabljajo. Zamenjati se jih splača tudi zaradi manjšega kotalnega upora in zato manjše porabe goriva.

image_alt
Električna kona druge generacije

Agencija RS za okolje sicer napoveduje lep konec tedna, temperature bodo v osrednji in vzhodni Sloveniji že danes zrasle do 19 stopinj Celzija, podobno naj bi bilo prihodnji konec tedna.

Kakšne gume morate imeti in kakšne so kazni, če tega ne upoštevate?

Osnovno pravilo voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo.

Iztrošene zimske gume. FOTO: Igor Zaplatil/delo
Iztrošene zimske gume. FOTO: Igor Zaplatil/delo

Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, do 1000 evrov.

AMZS je že pred tedni na svoji spletni strani objavila test letnih pnevmatik, ki ga izvajajo v sodelovanju z evropskimi motorističnimi zvezami, nobena od letnih pnevmatik ni dobila najslabše ocene, kar pomeni, da nakupa nobene ne odsvetujejo. Tri preizkušene so dobile oceno zelo priporočljivo, dvanajst priporočljivo, ena pa priporočljivo z omejitvami. Testa zaviralne poti na mokrem vozišču in števila kilometrov, ki jih je s pnevmatiko mogoče narediti, pa sta pokazala precejšnje razlike med njimi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije