LOKALNE VOLITVE

Kandidati za župane: največ izbire imajo Mariborčani

Najmlajši ima 24 let, najstarejši 78. Med 606 kandidati je 89 žensk.
Fotografija: Lokalne volitve bodo 18. novembra. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Lokalne volitve bodo 18. novembra. FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Državna volilna komisija je že objavila seznam kandidatov, ki se bodo naslednji mesec pomerili za stolčke v lokalni politiki. Podatki sicer še niso dokončni, toda za zdaj kaže, da bomo imeli v Sloveniji v 212 občinah 606 kandidatov za župane. Od tega je 89 žensk, torej le slabih 15 odstotkov, in 517 moških.

Najmlajši je 24-letni Janko Jazbec, ki se poteguje za župana Horjula. Kandidatov, mlajših od 30 let, je sicer osem, kar trije od teh kandidirajo v Cerknem. Najstarejši je z 78 leti Mihael Rihar v Ljubljani na listi stranke Naprej Slovenija.

Med kandidatkami za županjo ima najstarejša 67 let, in sicer Urška Mauko Tuš v Gornji Radgoni, najmlajša pa je 30-letna Elizabeta Fras v Destrniku. Kar tri kandidatke ima Črnomelj, prav tako Maribor.

Andrej Fištravec ima v Mariboru močno konkurenco. FOTO: arhiv S. N.
Andrej Fištravec ima v Mariboru močno konkurenco. FOTO: arhiv S. N.

V štajerski prestolnici je tudi sicer največ zanimanja za županski stolček, saj seznam obsega kar 18 imen. Sledi mu Ptuj s 14 imeni, Ljubljana ima 10 kandidatov, najmanj med mestnimi občinami pa Murska Sobota, in sicer le 2.

Župan je tako rekoč že znan v 27 občinah, kjer je kandidat le eden. Te občine so Bled, Dobrovnik, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Hajdina, Hodoš, Ivančna Gorica, Komenda, Križevci, Kranjska Gora, Majšperk, Makole, Mežica, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Rače - Fram, Radeče, Razkrižje, Sevnica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Velika Polana, Vodice, Vojnik, Železniki in Žetale.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije