Kakšno nepremičnino dobite v Ljubljani za manj kot 350 evrov

V zadnjem mesecu se je na najbolj znanem nepremičninskem portalu v rubriki oddam znašlo 325 oglasov. Nepremičnin, ki jih je mogoče najeti za manj kot 350 evrov, je bilo 49.
 
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Tisti, ki v času koronavirusne bolezni 19 poskušajo rešiti stanovanjski problem, utegnejo imeti kar nekaj težav. Mnoge je strah koronavirusa, delovanje posredniških nepremičninskih agencij pa je praktično ustavljeno, zato je ponudbe malo. 

Ni skrivnost, da so se najemnine za stanovanja v zadnjih letih precej zvišale. Iz vseh objavljenih oglasov na nepremičninskem portalu Nepremicnine.net (846 stanovanj) podatki kažejo, da je za povprečni kvadratni meter stanovanja v Ljubljani treba odšteti 31,49 evra. Če iskanje nekoliko zožimo, in sicer samo na oglase oddane v zadnjem mesecu, najdemo 325 oglasov, najem kvadratnega metra pa upade na 13,74 evra. Ali to pomeni, da so najemnine znižale?

Težko je sklepati zgolj na podlagi tega podatka, zelo verjetno pa je prišlo do kakšne napake (ali več), ko je nekdo, denimo, oglas namesto v rubriki prodaja objavil v rubriko oddaja in prodajno ceno zapisal v najemno ceno. To je ena od mogočih razlag.

Od 100 evrov naprej 

Tokrat smo se odločili, da preletimo ponudbo stanovanj, ki jih je mogoče v Ljubljani najeti za manj kot 350 evrov. V zadnjem mesecu temu kriteriju v Ljubljani ustreza 49 stanovanj (325 je vseh oddanih oglasov najemodajalcev). Najcenejšo nepremičnino v tem razredu je mogoče najeti za 100 evrov na mesec (dodatno še 50 evrov stroškov). Pa pravzaprav ne gre za celotno nepremičnino, ampak za 20 kvadratnih metrov veliko sobo v Tacnu. V Štepanjskem naselju deset kvadratnih metrov veliko sobo oddajo za 150 evrov, za enak denar jo lahko najamete tudi na Rudniku, v Novih Jaršah, na Dolgem mostu ...

Kaj pa stanovanja

Če želite stanovanje samo zase, boste morali iz žepa potegniti nekoliko več evrov. Med listanjem po ponudbi smo ugotovili, da je za najcenejše stanovanje treba odšteti najmanj 300 evrov. Toliko stane 29 kvadratnih metrov velika garsonjera v Mostah, pa 14 kvadratov velika v središču prestolnice. Eno smo našli še za 320 evrov, in sicer v Trnovem, medtem ko vse ostale (kakšnih deset jih je trenutno v ponudbi med manj kot mesec dni starimi oglasi) stanejo 350 evrov. Pa ne pozabite prišteti še stroškov in morebitne varščine (ali dveh ali treh, kot jih zahtevajo nekateri).
 

Kakšne so vaše izkušnje? 


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije