KRIVE SO FOJBE

Tovariš Tito na udaru pri sosedih, to želijo narediti

Italijanska vlada bo odločila o morebitnem odvzemu italijanskega državnega odlikovanja nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku.
Fotografija: Josip Broz Tito. FOTO: Str Reuters
Odpri galerijo
Josip Broz Tito. FOTO: Str Reuters

Italijanska vlada oziroma njena predsednica Giorgia Meloni bo odločila o morebitnem odvzemu italijanskega državnega odlikovanja nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu zaradi fojb in eksodusa Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, je poročal Primorski dnevnik.

image_alt
Komentar Bojana Budje: Džek in zločinec

Komisija italijanskega senata za kulturo je sredi julija že obravnavala predlog o odvzemu viteškega reda velikega križa, s katerim je Tita leta 1969 odlikoval tedanji italijanski predsednik Giuseppe Saragat.

Za postopkom senator, ki je ostro nasprotoval zaščitnemu zakonu za Slovence 

Za postopkom stoji senator vladnih skrajno desnih Bratov Italije Roberto Menia, znan po tem, da je ostro nasprotoval zaščitnemu zakonu za Slovence v Italiji. Prvi je podpisan pod predlog, s katerim zahtevajo odvzem omenjenega odlikovanja Titu v fazi priprave predloga zakona o spodbujanju poznavanja tragedije fojb in eksodusa Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije med mladimi.

Predlog predvideva možnost odvzema odlikovanj vsem, ki so odgovorni za zločine proti človečnosti, ne glede na to, ali so tako kot Tito že pokojni.

Italijanski desničarji Titov režim krivijo za množične poboje Italijanov v Istri in okolici Trsta med drugo svetovno vojno in tik po njej, kot tudi za eksodus več sto tisoč Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije po vojni.

»Učinkovito kaznovanje vseh, ki zanikajo fojbe«

Medtem hrvaški časnik Jutarnji list poroča, da predlog Menie ne preseneča, saj je po lanskih parlamentarnih volitvah v Italiji napovedal »učinkovito kaznovanje vseh, ki zanikajo fojbe« ter da bo od oblasti zahteval revizijo državnega financiranja italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem, kot tudi odvzem odlikovanja Titu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije