KORONAVIRUS

Jelko Kacin: Nekateri ukrepi bodo morali trajati dlje časa

Reprodukcijo število pada, kar je dober znak, meni Kacin, a razloga za veselje še ni.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: STA
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: STA

Kar 2027 okuženih z novim koronavirusom in 29 mrtvih, kažejo podatki za torek. »Kljub večjemu deležu okužb nam reprodukcijsko število (koliko jih naprej okuži okuženi) še naprej pada, kar je dragocen in zelo spodbuden, predvsem pa zelo pomemben podatek,« je izjavil Jelko Kacin. A razloga za veselje še ni. V treh, štirih dneh naj bi dosegli vrednost 1. Pravi, da bodo nekateri ukrepi morali trajati dlje časa in da vladni ukrepi delujejo, pri tem pa je kazal grafe incidenčne stopnje (število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev). Računana za zadnjih 14 dni še vedno raste, se pa znižuje, če se gleda sedemdnevno obdobje.

Kacin napoveduje, da bodo vsaj še mesec dni razmere zelo resne, potem prihaja obdobje, ko bomo morali biti previdni. Po njegovem nam je uspelo v prvem valu, zato nam bo tudi v drugem. ​Ponovno se nam pojavlja vnos iz tujine (sedem primerov). 

Sistem je vzdržen

Zdravnik Robert Carotta, ki je tudi sam okužen z novim koronavirusom, pravi, da se Slovenija dobro spopada z virusom. Dodaja, da posteljo v bolnišnicah dobijo vsi, ki zdravljenje potrebujejo. Samih težav z namestitvijo bolnikov v Sloveniji ni, saj so se ustavili vsi nenujni posegi. Izpostavlja pa problem kadra, predvsem za nivo intenzivne terapije. Za zdaj je vzdržno.

Gantar: številke bodo po pričakovanjih še rasle

Na novinarski konferenci je bil napovedan tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Ta je povedal, da smo v nekaj tednih bistveno povečali število postelj za bolnike s covidom in da bo vsakdo, ki zdravljenje potrebuje, tega deležen.

Kljub spodbudnim številkam Gantar meni, da se lahko v prihodnjih 10 do 14 dneh število bolnikov, ki potrebujejo akutno obravnavo ali intenzivno posteljo, še poveča. Zato je javnost ponovno opozoril na spoštovanje ukrepov za zajezitev koronavirusa.

Sproščanje ukrepov

Dokler je število sprejetih v bolnišnice večje od odpuščenih in dokler ni stabilnega obratnega trenda, bi ravnali preuranjeno, če bi se začeli prehitro pogovarjati o sproščanju ukrepov, pravi Gantar. Vlada pa mora tedensko tehtati že sprejete ukrepe. Izpostavlja še, da bi brez ukrepov ostali brez delujočega zdravstvenega sistema. Dotaknil se je tudi hitrih testov. Komisija je posamezne teste že ocenila, pozitivno mnenje jih je dobilo 17 ali 19.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije