AFERA

Jelinčič: Bolj bi me prizadela prepoved vstopa v gostilno

Prvak SNS se požvižga na izključitev iz Sveta Evrope.
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Novoizvoljeni poslanec in prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti odločitev Sveta Evrope (SE), ki ga je skupaj še s 13 nekdanjimi člani Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za vse življenje izključil zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v korist Azerbajdžana, ocenjuje kot »popolnoma smešno«. Zatrjuje, da je ravnal »v skladu z resnico«.

Po njegovih besedah je »zanimivo, da si neka umirajoča organizacija jemlje pravico posegati v suverenosti držav članic o tem, kdo jih bo zastopal v evropskih inštitucijah«. Za Pop TV je dejal, da bi ga, bolj kot ta izključitev, prizadela prepoved v vaško gostilno. »To bi bil večji problem,« je z nasmeškom dejal Jelinčič.

Parlamentarna skupščina (PS) SE je četrtkovo odločitev sprejela na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa. Neodvisna preiskava je namreč ugotovila, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki je bilo vpleteno v primer 'pralnica'. S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora PS SE za pravila in postopke, niti ni podal nikakršnih komentarjev.

Odbor je zato ugotovil, da je resno kršil etična pravila PS SE, in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore SE in PS SE.

Glasovali proti poročilu?

Škandal, ki so ga nekateri mediji poimenovali 'kaviargate', sega v januar 2013. Po tistem, ko je bilo v PS SE zavrnjeno poročilo, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu, so člani in nekdanji člani PS SE osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu. V zameno za glasovanje naj bi nekateri dobili kaviar, preproge ali plačane nočitve v luksuznih hotelih, se je izvedelo iz vira blizu SE.

Jelinčič na vprašanje, ali je kdaj prejemal kakšne dobrine, denimo kaviar, in storitve, kot so nočitve v luksuznih hotelih, odgovarja, da je »logično, da je spal v hotelih, saj v Azerbajdžanu ne spijo pod šotori, tudi jedo normalno, ob kakšnem sprejemu pa je tudi kaviar«.

Odzval se je na dva »nesramna zapisa«

V Azerbajdžanu, kjer je bil »kar nekajkrat«, pa je delal v skladu z resnico, torej s tem, kar je videl, je zagotovil. Na vprašanje, zakaj se ni pisno odzval na očitke in obtožbe preiskovalcev SE, je navedel, da se je odzval na dva »nesramna dopisa«. »Nakar so objavili, da nimajo nikakršnih pripomb in da je moja zadeva čista,« je navedel.

Med izključenimi bivšimi člani PS SE so poleg Jelinčiča tudi Belgijci Alain Destexhe, Agustin Conde in Stef Goris, Italijan Luca Volonte, trije Azerbajdžanci, Finec, Norvežan, Šved, Poljak, nemška poslanka Karin Strenz (CDU) in bivši nemški poslanec Eduard Lintner (CSU), je objavila francoska tiskovna agencija AFP.

PS SE, ki šteje 324 poslancev iz 47 držav članic Sveta Evrope, med katerimi je tudi 28 članic EU, se od ponedeljka v Strasbourgu sestaja na poletnem zasedanju.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas