NOVO ŠOLSKO LETO

Je katera od šol prestavila začetek pouka na 4. september? Imamo odgovor

Idej je bilo več, a očitno so ravnatelji povsem upoštevali idejo ministrstva za šolstvo.
Fotografija: V petek bo veseli dan za šolarje. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
V petek bo veseli dan za šolarje. FOTO: Gettyimages

Zdaj je že jasno, ali se je katera od šol odločila prestaviti prvi šolski dan na 4. septembra. Po starem pravilniku je člen določal, da v primeru, da je 1. september petek, pouk začne naslednji ponedeljek. A veljavni pravilnik o šolskem koledarju določa le, da se šolsko leto začne 1. septembra.

Kmalu za tem, ko je ministrstvo objavilo šolski koledar, so nekateri starši naslovili željo na vodstvo šol, da bi pouk vendarle pričeli 4. septembra, s tem pa bi imeli šolarji nekaj dni počitnic več.

Dan šole

Ker novi pravilnik določa, da se pouk začne na 1. september, če je delovni dan, so se pojavile možnosti, da bi morda posamezna šola za t.i. Dan šole izbrala 1. september, kar pomeni, da bi imeli učenci takrat pouka prosti dan, a bi morala šole za učence organizirati različne dejavnosti in aktivnosti, opredeljene v letnem delovnem načrtu. 

Šola namreč lahko v letnem delovnem načrtu določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar, ne more pa ju izvesti na dan, ko pouk že poteka.

Ali se je katera od šol na koncu le odločila, da začetek pouk prestavi na 4. september, smo vprašali šolsko ministrstvo.  Kot so nam dejali, naj bi vse šole 1. septembra vstopile v šolsko leto 2023/2024. 

Ne glede na pomembnost, ki ga ima prvi šolski dan za učence in učitelje, pa se bo zagotovo našel kateri od staršev, ki bo v petek, 1. septembra, še koristil dopust, in otroka prvič v novo šolsko leto pripeljal v ponedeljek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije