IZGUBLJENI OTROCI

Jasmina iz Slovenske Bistrice išče svojo sestro dvojčico, so jo ukradli?

Vse več je znanih primerov nenavadnih smrti po rojstvu otrok v 70. in 80. letih na območju Jugoslavije. Nepravilnosti naj bi se dogajale tudi v slovenskih porodnišnicah.
Fotografija: Jasmina išče sestro dvojčico. FOTO: Zaslonski posnetek, Facebook
Odpri galerijo
Jasmina išče sestro dvojčico. FOTO: Zaslonski posnetek, Facebook

Nedavno smo pisali, da je na facebooku zakrožila prošnja Mirjane Kolarič, ki meni, da njena sestra dvojčica ob rojstvu ni zares umrla. V porodnišnici Maribor so staršem ob rojstvu povedali, da je deklica umrla, a trupelca deklice nikoli niso videli. Kot je zapisala Mirjana, ima občutek, da je še vedno živa. Po Mirjanini objavi se je zdaj na facebooku oglasila še Jasmina Bekić: »Tudi jaz iščem svojo sestro dvojčico,« je zapisala. 

Tudi Jasmina je bila, tako kot Mirjana, rojena v Mariboru, in sicer leta 1987. Tako kot Mirjani so njeni mami dejali, da je preživela le ena dvojčica. 

»Mami je rodila s carskim rezom, ko se je prebudila iz narkoze, so ji zdravniki in medicinske sestre rekli, da sem preživela samo jaz, druga naj bi bila mrtvorojena, čeprav sva bili obe zdravi vse do dneva poroda. Mami je bilo rečeno, da je boljše tako, ker bi druga hčerka invalid, in naj bo srečna, da ima vsaj eno,« je zapisala Jasmina, ki apelira na vse, ki bi videli njeno sestro dvojčico, naj se ji javijo.

Jasmina zapiše, da se bo ob njenem zapisu verjetno marsikomu zastavilo vprašanje, zakaj se iskanja sestre loteva šele po dobrih 30 letih. »Preprosto zato, ker je preveč 'zbrke' (nejasnosti) med dokumenti. Zato, ker preprosto čutim, da je nekje,« pravi Jasmina. Med drugim so vse do poroda zdravniki govorili, da sta enojajčni dvojčici, v izvidih pa je zavedeno, da sta dvojajčni. 

Jasmino so večkrat videli, a to ni bila ona

Jasmina zapiše, da so jo v njenih 36 letih mnogokrat zamešali. »Nazadnje jo je na bencinski črpalki pred tremi meseci zamešal neki voznik tovornjaka z drugim dekletom iz Srbije. Moč, da bi našla sestro dvojčico, ji daje ravno to. »Starša sta me videla v nakupovalnem centru v Mariboru, ko sem bila stara štiri leta,« zapiše in dodaja, da je bila takrat v varstvu pri babici in dedku. »V mojih 36 letih ste me moji prijatelji velikokrat poklicali in rekli, da ste me videli,« pravi: »Ampak po opisu sodeč nisem bila jaz takrat v tistem času tam, kjer naj bi me videli.« 

Jasmina prosi za delitev in pomoč pri iskanju sestre dvojčice.

Mirjanina zgodba je prav tako srce parajoča in se je zgodila leta 1976 v Mariboru. »Ženska, ki je bila takrat v sobi, je slišala, da otrok joka. Želje mame in očeta, da bi videla otrokovo truplo, niso uslišali niti jima niso dovolili, da bi dojenčico pokopali,« je zapisala. Več pa v članku: »Mirjana se sprašuje: Je sestrica umrla ali je bila ukradena«.

Kraje novorojenčkov?

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je cvetela kriminalna trgovina z dojenčki na območju Jugoslavije. Zgodbe o krajah novorojenčkov so zadnjih 10 let prihajale iz Srbije, zdaj naj bi nakazovale na to, da so se nepravilnosti dogajale tudi v Sloveniji. Simona Š. Kalanj je za Radio Prvi dejala, da je raziskala primer svojega bližnjega, ki ni vedel, da je bil v resnici posvojen, se je pa v svoji družini počutil nenavadno. V zadnjih dveh letih je do zaključka pripeljala vsaj dve taki zgodbi, še več pa jih čaka na razplet in pomoč državnih organov pri dostopu do dokumentacije. 

Tudi v Slovenskih novicah smo pisali, da so se tisti, ki iščejo izginule svojce, že obrnili tudi na slovenske uradne institucije: na varuha človekovih pravic, policijo, tožilstvo, na porodnišnice in zdravnike, a vse doslej pravega posluha še niso doživeli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije