KRŠITEV INTEGRITETE

Janši in gostom dal popust pri najemu Vile Zlatorog; Marjan Hribar zavajal KPK

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila kršitev integritete nekdanjega direktorja JGZ Brdo Marjana Hribarja.
Fotografija: Janez Janša je Vilo Zlatorog najel kot zasebni uporabnik in ne v funkciji takratnega predsednika vlade. FOTO: JGZ Brdo
Odpri galerijo
Janez Janša je Vilo Zlatorog najel kot zasebni uporabnik in ne v funkciji takratnega predsednika vlade. FOTO: JGZ Brdo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila pravnomočne ugotovitve o kršitvi integritete nekdanjega direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo) mag. Marjana Hribarja.

Ugotovili so, da je Hribar kršil integriteto, s tem ko je KPK »dajal zavajajoča pojasnila in izjave glede tržnega oddajanja protokolarnega objekta Vila Zlatorog takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, in s tem oviral delo KPK«. Prav tako je z informacijami zavajal medije oziroma javnost.

Kaj se je dogajalo?

Komisija je v letu 2021 prejela prijavi na sum nepravilnosti pri oddaji Vile Zlatorog v najem takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši v letih 2020 in 2021.

Po prejeti dokumentaciji JGZ Brdo in Generalnega sekretariata vlade KPK ni ugotovila kršitev iz lastnih pristojnosti v zvezi z oddajo Vile Zlatorog, saj takratni premier Janša pri zasebnem najemu vile ni nastopal v funkciji predsednika vlade, ampak je vilo najel kot zasebni uporabnik, prav tako do protokolarnega objekta zaradi svojega položaja oziroma funkcije ni imel ekskluzivnega dostopa, saj se ta oddaja tudi na trgu v skladu s sprejetim tržnim cenikom, storitve zasebnega najema pa so bile zaračunane na podlagi tržnih in ne javnih cenikov, piše KPK.

Zaradi navedenih razlogov je KPK v začetku leta 2022 sprejela sklep, da prijav, ki so se nanašale na sume nepravilnosti pri oddaji vile, ne sprejme v nadaljnjo obravnavo, piše KPK.

Posameznih prenočitev niso obračunali po veljavnih cenah

A pri pridobivanju podatkov je KPK le zaznala sum kršitve integritete v skladu z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), zato je zoper tedanjega direktorja JGZ Brdo mag. Marjana Hribarja uvedla postopek preiskave.

V postopku so v KPK ugotovili, »da je mag. Marjan Hribar na sestanku v oktobru 2021 uradnima osebama KPK zatrdil, da v primeru najema Vile Zlatorog Janezu Janši v letu 2021 ni dal popusta, in s tem podal izjavo, ki se ni ujemala z dejstvi oziroma resničnim stanjem.

Prav tako KKPK kljub večkratnim zaprosilom ni konkretno pojasnil, v katerih kategorijah sob iz takrat veljavnega cenika so bili gostje nastanjeni, in je podal zavajajoče pojasnilo o tem, zakaj JGZ Brdo v konkretnem primeru posameznih nočitev ni obračunal po takrat veljavnih cenah glede na kategorijo sob, v katerih so bili gostje nastanjeni.

S tem je oviral KPK pri opravljanju njenih zakonskih nalog. Hkrati je medijem podal odgovor, da se tržno prodajajo proste kapacitete vile po veljavnem ceniku tržne dejavnosti in da so bili vsi gostje enako obravnavani, kar so bile glede na dejansko stanje prav tako zavajajoče informacije.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije