NEZAKONITE MIGRACIJE

Janševi zahtevajo izredno sejo: »Vlada Roberta Goloba ni sposobna zagotoviti varnosti na meji«

Med drugim predlagajo, naj vlada okrepi prisotnost policije na kritičnih mejnih točkah, v kar naj vključi tudi Slovensko vojsko.
Fotografija: FOTO: Migranti Delo
Odpri galerijo
FOTO: Migranti Delo

SDS je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog priporočila vladi za ustavitev nezakonitih migracij ter krepitev varnosti državljanov Slovenije ter njihovega premoženja. Med drugim predlagajo, naj vlada okrepi prisotnost policije na kritičnih mejnih točkah, v kar naj vključi tudi Slovensko vojsko.

FOTO: Jože Suhadolnik/delo
FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Nezakonito prehajanje schengenske meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo pa tudi za ostale države članice Evropske unije (EU), zato bi morala vlada sprejeti učinkovite ukrepe za preprečitev nezakonitega prehajanja meje, menijo v SDS. »Žal opažamo ravno nasprotno, da vlada pod vodstvom Roberta Goloba ni sposobna zagotoviti varnosti in zakonitosti na meji,« so v poslanski skupini SDS zapisali v obrazložitvi zahteve za sklic seje.

Kaj pravijo številke?

Iz poročil policije izhaja, da se število nezakonitih prehodov državne meje povečuje. Od 1. januarja do 30. septembra letos je policija zaznala 44.751 nezakonitih vstopov, v istem obdobju 2022 pa 18.433 nezakonitih vstopov. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Pakistana, navajajo v SDS. Prav tako to izhaja iz poročil policije o povečanem številu kaznivih dejanj zoper premoženje in telo ter spolno nedotakljivost, zatrjujejo v SDS.

Pet sklepov

Poslanska skupina SDS DZ v sprejem predlaga pet sklepov. In sicer, da naj DZ pozove vlado, da takoj pripravi in okrepi prisotnost policije na kritičnih mejnih točkah, povezanih z migracijskimi tokovi, posebej na tistih delih meje s Hrvaško, kjer je število nezakonitih prehodov največje.

image_alt
Italijanski notranji minister: »Ukrep omejen na prvih deset dni ne bo dovolj«

DZ naj vlado pozove tudi, da okrepi aktivnosti za preprečitev velikega povečanja nezakonitih migracij in za zagotovitev varnosti ljudi in premoženja ter za pomoč pri tem vključi tudi pripadnike Slovenske vojske. Vlada naj sprejme dodatne ukrepe za učinkovitejše varovanje državljank in državljanov Slovenije in njihovega premoženja ter pri tem uporabi ustreznejšo kadrovsko razporeditev policije, predlaga SDS.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije