GLAS LJUDSTVA

Janšev SDS bi dobil največ glasov, zanje bi glasoval vsak šesti

Slovenci najraje tankamo do vrha.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

LJUBLJANA – Sveža anketa, ki jo je za Slovenske novice izvedel oddelek Dela za tržne raziskave STIK, kaže spremembo na vrhu političnih želja naših anketirancev; tokrat smo s kombinacijo telefonske in spletne ankete pri 505 anketirancih poizvedovali, katero stranko bi volili, če bi bile jutri volitve. Po treh dneh dela naših izkušenih anketarjev se je na prvem mestu znašla SDS Janeza Janše – zanjo bi glasoval skoraj vsak šesti, izraženo v odstotkih kar 17,2 odstotka. Spomnimo, aprila so ji anketiranci namenili 12,7 odstotka.

Drugo mesto z rahlim dvigom ohranja Lista Marjana Šarca, za katero bi volilo 15,3 odstotka volivcev (prejšnji mesec 15,1), na tretjem mestu ostaja SD, a s poldrugo točko manj kot aprila – zdaj bi zbral 10 odstotkov in pol. V parlament bi se uvrstile še Levica (6,4 odstotka), Nova Slovenija (5,7) ter SMC Mira Cerarja (4,7). Precej veliko negativno presenečenje je Desus – če je minuli mesec še kazalo, da se bodo uvrstili v parlament, bi po zadnji anketi ostali pred njegovimi vrati, saj so zbrali samo 3,6 odstotka potencialnih glasov. Takoj za njimi, a prav tako zunaj državnega zbora, bi ostala Stranka Alenke Bratušek, za katero bi glasovalo tri odstotke vprašanih.

Med manjšimi zunajparlamentarnimi strankami bi največ glasov pobrala Piratska stranka (2,4), za njo SLS (2,2), nato pa SNS in Zeleni, oboji po 1,9. Stranka Bojana Dobovška Dobra država beleži rahel dvig, a je ostala na 1,2 odstotka, Združena desnica Aleša Primca in Franca Kanglerja pa je padla na pol odstotka volilnih glasov naših anketirancev. Odstotek Združene desnice je še dodatno obremenjen z zapletom kandidatne liste v volilni enoti Novo mesto, kjer naj bi volilna komisija zaradi premajhnega števila žensk zavrnila kandidatno listo predvolilne koalicije Kanglerja in Primca; da je ironija večja, je na seznamu v tej enoti prav Primc!
Vsak deveti vprašani se ne bi udeležil volitev oziroma ne bi volil nobene stranke.

Tretjina ima novega

Precej jasnejše pa je bilo mnenje naših anketirancev o zadevi, ki je Slovencem in Slovenkam bližje kot politika – o avtomobilih, namreč. V svojem gospodinjstvu ga ima kar 96 odstotkov anketiranih: od tega dobra tretjina novega, od dveh in šest let starega ima 35 odstotkov vprašanih, starejšega pa 15 odstotkov. Večina lastnikov za gorivo porabi od 51 do 100 evrov (43 odstotkov), od 101 do 200 evrov jih za pogonsko gorivo jeklenega konjička porabi četrtina, slaba četrtina pa odšteje do 50 evrov na mesec.
Franc Kangler in Aleš Primc sta podpisala namero o združitvi svojih strank v novo stranko Združena desnica 1.3.2018 Ljubljana Sllovenija [Aleš Primc,Franc Kangler,Združena desnica,stranke,Ljubljana,Slovenija] FOTO: Jože Suhadolnik
Franc Kangler in Aleš Primc sta podpisala namero o združitvi svojih strank v novo stranko Združena desnica 1.3.2018 Ljubljana Sllovenija [Aleš Primc,Franc Kangler,Združena desnica,stranke,Ljubljana,Slovenija] FOTO: Jože Suhadolnik

Zanimive so tudi navade na črpalki: dva izmed treh Slovenk in Slovencev po navadi napolnita rezervoar do vrha, 17 odsotkov jih toči za določen znesek, 17 odstotkov pa toliko, kolikor jim dopušča denarnica. Je pa avtomobil edino prevozno sredstvo za več kot polovico anketiranih, 37 odstotkov se jih prevaža tudi s kolesom in motorjem, javni prevoz pa (ob svojem vozilu) uporablja 22 odstotkov vprašanih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije