POD STREHO

Janšev protikoronski megazakon je dobil podporo, le en poslanec je bil proti

Od 87 poslancev, ki so bili navzoči, jih je bilo 53 za, le eden pa proti.
Fotografija: Premier Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Premier Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo

DZ je na današnji izredne seji sprejel predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa naj bi od razglasitve epidemije (13. marec) do konca maja, morda še mesec dni dlje. Za podelitev izjemnih pooblastil vojski na zasedanju odbora DZ pa ni bilo zadostne podpore.

20.39 Glas proti – to je razvidno iz objave na spletni strani državnega zbora – je oddal poslanec Levice Miha Kordiš.

20.09 Predsednik DZ Igor Zorčič je po glasovanju o amandmajih dal na glasovanje še protikoronski megazakon. Rezultat: 87 poslancev je bilo navzočih, 53 jih je bilo za, eden pa proti. Predsednik DZ je tako lahko potrdil, da je zakon sprejet.

17.33 Nataša Sukič (Levica) je v svojo razpravo vključila tudi komentarje na 103. in 104. člen predlaganega megazakona. Pri tem jo je Jože Tanko, podpredsednik, ki je v tistem trenutku sedel na mestu predsednika DZ, skušal prekiniti, saj da so vložili amandma, a se mu ni pustila. Tanka so očitno njeni argumenti, da ima pravico povedati, kar želi, prepričali in je popustil. Sukičeva je priznala, da bo zakon mnogim pomagal, a da je mnoge prezrl. Dodala je še, da prispeva h krepitvi avtoritarne države.

16.52 »Kar se sodelovanje tiče, tega ni bilo. Niti ene pripombe koalicije niste upoštevali,« je dejal Robert Pavšič (LMŠ), ki zanika tudi očitke o nekonstruktivnosti. Opozarja, da gre v zakonu tudi za nekaj neustavnosti. »In potem poslušamo, kako smo mi krivi, da zdravstveni delavci ne bodo dobili dodatka, zaradi opozicije.« Dodal je, da to nikakor ne drži, ampak zaradi koalicije.

16.35 »Če je kdo dal upanje ljudem, je to vlada Janeza Janše.« Tako je svoj govor začel Marijan Pojbič, SDS, in poudaril, da so v tako kratkem času naredili ogromno. Izpostavil je, da nimajo težav s sodelovanjem in da so pri nastanku zakona sodelovali strokovnjaki vseh barv. Prepričan je, da je najboljša rešitev v tem času in da ga je treba čim prej sprejeti.

Marijan Pojbič. FOTO: RTV Slovenija
Marijan Pojbič. FOTO: RTV Slovenija

16.27 »Zveni mi kot cinizem mladega poslanca SDS, ki govori o sodelovanju,« izpostavlja Violeta Tomić iz Levice. Opozarja, da po krizi s tem koronavirusom ne bo več tako, kot je bilo. V njenih besedah se je prepoznal poslanec Jure Ferjan iz SDS, ki se strinja, da sodelovanje temelji na dveh ali več straneh. A je nadaljeval, da je nekaj o tem pokazalo tudi včerajšnje glasovanje na odboru za finance. Kot pravi, jih je bilo 11 za zakon, dva proti, preostali pa niso glasovali. Ukrepi oziroma predlogi, ki so bili podani, če bo to mogoče, je prepričan Ferjan, bodo upoštevani v prihajajočih ukrepih.

15.50 »Tukaj zelo težko razumem besede sodelovanje in ponujena roka,« izpostavlja Predraga Baković iz SD. Vladi namreč očita, da je amandmaje opozicije zavrnila.

15.45 Ferjan iz vrst poslancev SDS podpira vlado in sprejete ukrepe. Opozarja, komu vse bodo pomagali in da novi zakoni še sledijo.  

15.25 »Ja enotnost, ampak ne na način bipolarne motnje, da enkrat predsednik vlade govori, dajmo se poslušati, isti dan pa bodo državni sekretarji nas in novinarje nabijali po medijih,« opozarja opozicijski poslanec Franc Trček, do nedavnega v Levici, zdaj pa v poslanski skupini SD. Enotnost po njegovem mnenju pomeni biti sposoben poslušati raznolikosti mišljenja. Ob tem dodaja: »In kako se ta zaklon sprejema, je za šolski učbenik, kako se to ne počne.«

15.03 Matjaž Nemec (SD) je v nagovoru med drugim pozval vlado, naj ukine ukrep prepovedi gibanja med posameznimi občinami.

14.02 Marjan Šarec (LMŠ) je novinarjem dejal, da »Slovenija potrebuje zakonodajo, ki se bo odzivala na situacijo, v kateri smo. Nismo tudi za pretirano hitenje, glede na to, da bo zakonodaja veljala od dneva, ko je bila razglašena epidemija.« Dodal je, da v LMŠ zakonodaji ne bodo nasprotovali, ker vedo, da Slovenija to potrebuje. »Je pa vprašanje, kako bo to v praksi izvedljivo.«


13.20 Eva Irgl (SDS) je poudarila, da je megazakon namenjen izključno omilitvi posledic epidemije. Poudarila je, da se že od osamosvojitve nismo ubadali s tako veliko stisko. Zavrnila je očitke opozicije, da vlada z zakonom ne bo poskrbela za najranljivejše skupine. »To preprosto ne drži. Že večkrat je bilo jasno povedano, da bodo vsi tisti, ki niso bili zajeti v tem prvem protikriznem paketu, ki ga danes obravnavamo, obravnavani v drugem.«

13.03 Poslanci Levice so se očitno vrnili v dvorano. Miha Kordiš je izrazil prepričanje, da želi vlada izkoristiti krizno situacijo in da ravna avtoritativno. »Vsi smo v epidemiji, samo Janez Janša je v vojni,« je dejal.

12.35 Poslanec LMŠ Pavšič je vladi prav tako očital neposluh za predloge opozicije. Kot je dodal, bolj vzbuja skrb obdobje po epidemiji. Od vlade pričakuje pojasnilo, kako bo takrat ohranila in ustvarila delovna mesta in na novo zagnala proizvodnjo.

12.20 Prvak SNS Zmago Jelinčič je opozoril na težko finančno breme, ki ga prinaša ta zakon. V tem paketu je po mnenju SNS upoštevanih preveč ljudi. »Mi smo za solidarnost, ne za neumnost,« je dejal Jelinčič. V SNS se ne strinjajo se z dodatkom vsem socialno ogroženim in vsem študentov, saj nekateri po njihovem prepričanju živijo doma. Kot je poudaril, se zavedajo nujnosti tega zakona, zato ga bodo podprli, a vseeno menijo, da nekatera določila niso ustrezna.
 

Aktualne informacije o novem koronavirusu spremljamo iz minute v minuto.


Na seji državnega zbora je bila uro po začetku seje le še peščica poslancev. FOTO: RTV Slovenija
Na seji državnega zbora je bila uro po začetku seje le še peščica poslancev. FOTO: RTV Slovenija
12.07
Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da so z vložitvijo amandmajev skušali urediti status samozaposlenih, in sicer da bi se vzpostavili bolj odprti kriteriji, da bi lahko prišli do pomoči. Želeli naj bi doseči tudi, da podjetja delavcev za čas krize ne bi odpuščala, in bolje urediti položaj študentov in najemnikov, vlada pa naj bi vse zavrnila. »Opozicija ne sme imeti prav, dokler je ta vlada na oblasti,« je dejal Mesec. Vsi poslanci Levice so po govoru Mesca zapustili dvorano.

11.48 Premier je opomnil na pomembno vlogo Evropske unije v teh kriznih časih. Evropa bo po tej epidemiji še bolj razdeljena na sever in jug, pod vprašajem pa da je tudi usoda skupne valute, je med drugim dejal Janša.

11.27 Janša je uvodoma poudaril, da se zavedajo, da predlog zakona ni popoln, a da gre za izredno situacijo, ki jo je mogoče primerjati s časom osamosvojitve Slovenije, le da je je zdaj umrlo že več ljudi kot med vojno. »Ta zakon je prvo poglavje nadaljevanke. Vlada pripravlja drugi paket, s katerim bomo skušali reševati vprašanje likvidnosti v gospodarstvu. To je potrebno rešiti, da bomo po epidemiji lahko normalno zaživeli,« je dejal premier.

11.01 Današnja razprava bo potekala malce drugače, kot smo vajeni. Predsednik DZ Igor Zorčič je uvodoma poslancem naročil, naj med govorniki med razpravo sedijo in naj se ne premikajo iz svojega mesta.

11.30 Prvak SD Dejan Židan je še pred začetkom seje dejal, da so Socialni demokrati skupaj z opozicijo predlagali veliko amandmajev, ki bi bistveno izboljšali t.i. vladni protikorona paket, a na žalost opozicija ni bila uslišana.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije