TABOR V LEPENI

Janša ponovno dregnil Cerarja in njegovo vlado

Predsednik SDS meni, da je ena opcija še slabša kot predčasne volitve.
Fotografija: Miro Cerar in Janez Janša med predvolilnim soočenjem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar in Janez Janša med predvolilnim soočenjem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LEPENA – Relativni zmagovalec junijskih parlamentarnih volitev Janez Janša je po neuspešnem prvem krogu iskanja mandatarja dejal, da si ne želi novih volitev, da pa bi bile te vseeno boljša alternativa vladi, kot smo jo imeli doslej. Na 23. poletnem taboru SDS in Gorniškega kluba Henrik Tuma, ki tradicionalno poteka v Lepeni, je dejal: »Mi ne kličemo novih volitev – naredili bomo vse, da se sestavi stabilna vlada!«



Potem ko je NSi Mateja Tonina zapustil pogajanja s peterčkom strank (LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus) pod vodstvom Marjana Šarca, je Janša dal vedeti, da bi si v svoji morebitni vladi poleg NSi želel še LMŠ in SAB, ki edina iz peterčka strank nista sodelovala v vladi Mira Cerarja.

Šarec se je raje odločil za pogajanja z Levico, ki pričakuje povabilo k resnim pogovorom in pogajanjem o koalicijski pogodbi. Opcija poleg predčasnih volitev ostaja tudi manjšinska vlada, ko bi peterček sestavil koalicijo ob podpori Levice, ta pa formalno ne bi bila v vladi. V NSi so sicer kot enega izmed razlogov, da so dali košarico Šarcu, navedli nesoglasja med strankami, ki so v Sloveniji vladala zadnja slaba štiri leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije