NAPETO

Janša imel intervju namesto Tarče, poglejte, kaj se dogajalo pred RTV (VIDEO)

Pogovor o pregretem političnem ozračju s premierjem.
Fotografija: FOTO: Youtube
Odpri galerijo
FOTO: Youtube

Premier Janez Janša je v pogovoru za TV Slovenija zavrnil ugibanja o rekonstrukciji vlade, dejal je, da o tem ne razmišlja. Želi si čim večjega sodelovanja v partnerstvu za razvoj, ki bo vzpostavljeno v vsakem primeru. Pojasnil je tudi, da je Slovenija z načrtom EU za okrevanje dobila več manevrskega prostora za podaljšanje nekaterih ukrepov.

O protikoronskih ukrepih    

Ob ugibanjih o rekonstrukciji vlade je Janša zatrdil, da o tem ne razmišlja. »Ko bom o tem razmišljal, bom to naredil in boste izvedeli še isti dan,« je dejal. Poudaril je, da je koalicija trdna, in zavrnil medijske špekulacije o izgubi zaupanja v ministra za zdravje Tomaža Gantarja: »Če bi izgubil zaupanje vanj, bi to povedal njemu.«
Premier Janša je bil nazadnje gost programov RTV Slovenija marca v oddaji Odmevi. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Premier Janša je bil nazadnje gost programov RTV Slovenija marca v oddaji Odmevi. FOTO: Jure Eržen, Delo 

Glede tretjega protikoronskega paketa, ki ga bo v petek na izredni seji potrjeval državni zbor, je opozoril na nujnost njegove uveljavitve do ponedeljka. Poudaril je, da ukrepi še naprej zagotavljajo možnost sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih, a po novem te s svojimi manevri postopkov ne bomo mogle zavlačevati brez potrebe, kot do zdaj, in izsiljevati. Medtem ko vlada že napoveduje četrti paket ukrepov, je Janša na vprašanje, koliko takšnih paketov še bo, izrazil upanje, da čim manj. Povedal je, da bodo morale z rebalansom proračuna nekatere stvari, ki niso najbolj nujne, pa so bile načrtovane, počakati na prihodnja leta. Ne želi špekulirati, kaj bo treba zamakniti na kasneje, računa pa, da ne bo treba ponavljati ukrepov iz leta 2012.

Pri vprašanju o nedeljskem zaprtju trgovin je ponovil, da mora zakon, ki ga je na to temo pripravila Levica, iti skozi socialni dialog. 

Pripraviti se moramo na možnost drugega vala epidemije

Premier sicer upa, da bo od nadaljnji ugodni epidemiološki sliki lahko že kmalu prišlo do novih rahljanj ukrepov. Če bo tudi v prihodnje število novih okužb majhno, potem bo šlo sproščanje ob ustreznih higienskih ukrepih naprej. »Junij je čas, ko se bomo stehtali, in če bo vse v redu, bodo julija lahko tudi gasilske veselice in koncerti,« je dodal.

Kot poudarja Janša, se mora sicer Slovenija zdaj pripraviti na možnost drugega vala epidemije. Vlada tako izdeluje državni načrt za epidemijo, v katerem bo natančno določeno, kakšne morajo biti zaloge zaščitne opreme, na koliko časa jih je treba nabavljati in kako se nad nabavami izvaja nadzor.


Protesti proti vladi in ukinitvi Tarče

Pestro pa je bilo tudi pred stavbo Televizije Slovenija, kjer se je pozno popoldne zbrala gruča ljudi, med njimi tudi protestniki na kolesih, ki že nekaj časa protestirajo proti vladi. S tem so izrazili nezadovoljstvo nad tem, da danes v terminu oddaje Tarča na Televiziji Slovenija gostuje premier.

 



A kot so sporočili, oddaje Tarča, ki je običajno na programu ob četrtkih zvečer, ne ukinjajo. Pojasnili so, da bo v tem terminu tokrat gostoval premier Janša, ki je bil nazadnje gost njihovih programov marca v oddaji Odmevi. »To je bilo tudi njegovo edino gostovanje v vlogi predsednika vlade do zdaj. Presodili smo, da obstaja programski interes za daljši pogovor s premierjem, ki mu skladno s poklicnimi merili mora slediti pogovor z opozicijo. To možnost so dobili tudi njegovi predhodniki,« so poudarili.


Preberite: Soočenje na nacionalki: Gale ponudil poligraf, Počivalšek ponosen na svoje delo


Erike ne dajo

Protestniki na kolesih, ki so se jim pridružili tudi nekateri peš, na skirojih in rolerjih, sicer na ulicah slovenskih mest nestrinjanje z vladnimi ravnanji izražajo ob petkih. Danes pa so na nestrinjanje z vladnimi ravnanji opozorili pred stavbo nacionalne radiotelevizije in izrazili podporo oddaji Tarča, v kateri so sicer aprila razkrili tudi domnevno sporna ravnanja pri nabavi zaščitne opreme za zajezitev novega koronavirusa. Tako je bilo danes poleg zvončkljanja in glasbe slišati tudi vzklike »Erike ne damo!« v podporo voditeljici oddaje Eriki Žnidaršič in vzklike »Janez, kaj boš kradel danes?«. ​

O protestih je Janša povedal, da je do njih prihajalo že pred sestavo te vlade, po njegovih besedah pa so bili medijsko podžgani in podprti.


Protestniki so na ulico prišli s slovenskimi zastavami in z nekaj transparenti, na enem je, denimo, pisalo »Dovolj je!«. Shod so spremljali tudi policisti.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije