VROČA KRI

Soočenje na nacionalki: Gale ponudil poligraf, Počivalšek ponosen na svoje delo

V tokratni Tarči so se zbrali oba ministra in žvižgač Ivan Gale.
Fotografija: Ivan Gale se je soočil z ministrom Počivalškom. FOTO: RTV
Odpri galerijo
Ivan Gale se je soočil z ministrom Počivalškom. FOTO: RTV

Prejšnji teden so novinarji oddaje Tarča razkrili ozadje poslov z nabavo zaščitne opreme v času koronavirusa. Njihov glavni vir je bil Ivan Gale iz Zavoda RS za blagovne rezerve, ki je dejal tudi, da so se nad njim izvajali številni pritiski. Že v prejšnji oddaji sta svoj prihod potrdila ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, vendar sta nastop zadnjo uro odpovedala. Tokrat sta se iz oči v oči srečala z Galetom in bilo je kar nekaj vroče krvi.

Tokrat so se posvetili naročilu ventilatorjev. Za podjetje Geneplanet naj bi Počivalšek posredoval, direktor podjetja Marko Bitenc pa je povedal, da se iz zgodbe umikajo in da bodo dostavili samo še plačane ventilatorje.
V studiu je bilo kar nekaj vročih besed. FOTO: RTV
V studiu je bilo kar nekaj vročih besed. FOTO: RTV

Predlagal tudi poligrafski test

Gale je povedal, da nima nobene slabe vesti in je celo predlagal, da gre na poligraf. Skrbi ga tudi za družino, saj je v zadnjem času prejemal številne grožnje. Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb, asist. dr. Rihard Knafelj, je ponovil svojo oceno, da ventilator Siriusmed R30 ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Preberite tudi: Podobnik protestiral pred nacionalko, zahteva gostovanje v živo (VIDEO)


Počivalšek je poudaril, da so z nabavami reševali življenja in da je ponosen na njihovo delo. »Govorimo o kriznem obdobju, ko so ljudje umirali, ventilatorjev pa ni bilo. Moja naloga je bila zagotoviti zaščitno opremo, na eni strani sem imel stisko zdravstvenih delavcev, na drugi strani pa 'paragrafarje', ki so iskali pike in vejice ter od vsega začetka snemali.« Oba z ministrom Toninom trdita, da je bilo stanje v začetku krize hektično in da so ljudje v zavodu za blagovne rezerve pregorevali. Je pa Počivalšek še enkrat poudaril, da so delali naj najracionalnejši način, medtem ko Gale želi, da se vsem odgovornim prepreči dostop do javnih sredstev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije