V OPOMIN

Janković odkril nov spomenik v središču Ljubljane: opominja na trpljenje izbrisanih (FOTO)

Odkrili so spomenik izbrisanim kot opozorilo na nezakonit izbris skoraj 25.700 pripadnikov nekdanje SFRJ.
Fotografija: Odprtje spomenika izbrisanim. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Odprtje spomenika izbrisanim. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na dvorišču nekdanje tovarne Rog v Ljubljani v Parku izbrisanih so danes odkrili spomenik izbrisanim, ki bo opominjal na trpljenje, ki so ga prestali. Zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva februarja 1992 je namreč skoraj 25.700 pripadnikov nekdanje SFRJ ostalo brez večine pravic, ki jih prinaša stalno prebivališče.

 FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
 FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V obliki črke ć

Več nevladnih organizacij opozarja, da naši državi v 31 letih še zdaleč ni uspelo v celoti rešiti problematike. Poleg tega ocenjujejo, da nizke odškodnine niso nadomestilo za izgubljene zaposlitve, delovno dobo, možnosti za izobraževanje in odkupe stanovanj. Na pobudo Amnesty International Slovenije in Civilne iniciative izbrisanih aktivistov in ob podpori Centra Rog je dvorišče nekdanjega Roga postalo Park izbrisanih. Spomenik v parku je zasnovan v obliki zgornjega dela črke ć.

Odprtja sta se udeležila tudi nekdanji predsednik Milan Kučan in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odprtja sta se udeležila tudi nekdanji predsednik Milan Kučan in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Janković: Park izbrisanih je opravičilo za storjeno napako

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred odkritjem za STA dejal, da spomenik odraža preteklo stanje v Sloveniji, na katero ne moremo biti ponosni. »26.000 izbrisanih je pretrpelo, res pretrpelo veliko škodo, mnogi so se odselili,« je poudaril. Spomenik po njegovih besedah opozarja na dogodek, ki se ne bi smel nikoli več ponoviti. Dodal je, da je bil Park izbrisanih podlaga za idejo spomenika izbrisanim, ta pa je tudi opravičilo za storjeno napako v preteklosti, je še povedal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije