Jakob za Gradove Posavja

Bliža se sejem Alpe–Adria, ki bo od 29. januarja do 1. februarja 2020; podelili bodo nagrado jakob, eno od pomembnejših nagrad slovenskega turizma.
Fotografija: Grad Sevnica Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Grad Sevnica Foto: Primož Hieng

Naslovna tema razpisa za jubilejno, deseto nagrado jakob leta 2020 se glasi Inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih. Znan je že nagrajenec, ki jo bo prejel, to je projekt Gradovi Posavja.

Že letos so ob podeljevanju omenjene nagrade pripravili nekaj novosti. »Mednarodna nagrada za inovativnost v turizmu, ki jo na sejmu Alpe–Adria podeljujemo vsako leto, se približuje deseti obletnici in je jakobu prinesla nekaj novosti,« pojasnjujejo organizatorji. »Mednarodna strokovna žirija je izmed prispelih vlog izbrala pet najboljših, že uresničenih projektov. Med njimi smo izbrali najboljšega, ki bo prejel nagrado jakob za določeno leto, hkrati pa bo prejel naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje tematike razpisa v tistem letu.

Grad Podsreda Foto: wikipedia.org
Grad Podsreda Foto: wikipedia.org
Naslovna tema razpisa za jubilejno, deseto nagrado jakob leta 2020 se je glasila: Inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih. Komisija v sestavi Lojze Wieser (Avstrija), prof. dr. Janez Bogataj, predsednik (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) je v ožji izbor uvrstila pet programov: strokovni ogled gradu Raka, Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri, Kjer zgodovina oživi z Blejskim gradom, zanimiv je bil projekt Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo in seveda zmagovalci, Gradovi Posavja.

In kaj je prepričalo žirijo, da je nagrado jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu podelila Gradovom Posavja? »Z različnimi vsebinami so povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo nove identitete ter razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem,« so zapisali v obrazložitvi nagrade jakob 2020.

Gradovi Posavja zaznamujejo pokrajino med rekami Mirno, Savo, Krko in Sotlo. Že več kot tisočletje so del kulturne krajine in pričajo o življenju prebivalcev, ki se je prepletalo z življenjem vseh, ki so skozi te kraje potovali na vzhod ali zahod. Z vseh strani neba in z vseh poti vas na območju Posavja pozdravijo gradovi.

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg. Foto: bestanica.com
Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg. Foto: bestanica.com
Gre za grad Rajhenburg, Posavski muzej Brežice, ki je seveda v gradu, Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki ter gradove Mokrice, Podsreda in Sevnica. »Pot lahko začnete v Sevnici, z gradu opazujete reko Savo, ki je vaša vodnica do gradu Rajhenburg; reka vas pripelje tudi do gradu Brežice. Tam se ob sotočju rek Save in Krke lahko obrnete nazaj po reki Krki do Kostanjevice na Krki in do mogočnega nekdanjega samostana ali pa nadaljujete pot po Savi do gradu Mokrice. Z vseh strani vas pot pripelje tudi do gradu Podsreda, ki povezuje Posavje s Kozjanskim. Ob tej poti boste lahko v bližnji prihodnosti obiskali tudi gradove Raka, Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem, Bizeljsko in Pišece, ki še niso ali obnovljeni ali pa dostopni širši javnosti,« vabijo na spletni strani Gradovi Posavja.

Slovesna razglasitev in podelitev nagrade jakob 2020 bo na uradnem odprtju sejma 29. januarja ob 13. uri na Gospodarskem razstavišču. 
Gradovi Posavja imajo svojo spletno stran. Foto: posnetek zaslona
Gradovi Posavja imajo svojo spletno stran. Foto: posnetek zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije