NAJVEČ JIH JE IZ SMC

Izpadli iz parlamenta, bodo pa živeli od 'poslanske socialne pomoči'

Za nadomestilo plače je zaprosilo 24 nekdanjih poslancev.
Fotografija: Peter Vilfan je zaprosil za nadomestilo, ker je izpadel iz parlamenta. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Peter Vilfan je zaprosil za nadomestilo, ker je izpadel iz parlamenta. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Po izteku prejšnjega sklica DZ je za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve, 15 jih prihaja iz SMC, ki je po zadnjih državnozborskih volitvah izgubil največ poslancev. Ti bodo pol leta ali več prejemali plačo, čeprav ne delajo nikjer. Pripada jim državno nadomestilo, nekakšna poslanska socialna pomoč. Za nadomestilo je zaprosila tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki sicer na zadnjih volitvah ni kandidirala in se namerava vrniti v akademske vode. Za nadomestilo poslanske plače so zaprosili še Jani Möderndorfer, Kamal Izidor Shaker, Branko Zorman, Marko Ferluga, Simon Zajc, Danilo Anton Ranc, Dušan Radič, Marjan Dolinšek, Ksenija Korenjak Kramar, Irena Grošelj Košnik, Aleksander Kavčič, Teja Ljubič, Andreja Potočnik in Maruša Škopac.

Med tistimi, ki so zaprosili za nadomestilo, so tudi trije poslanci Desusa: Tomaž Gantar, Peter Vilfan in Uroš Prikl. Prav tako nove zaposlitve še niso našli nepovezani poslanci Andrej Čuš, Janko Veber in Franc Laj. Na seznamu poslancev, ki so zaprosili za nadomestilo plače, so tudi Ljubo Žnidar (SDS), Jan Škoberne (SD) ter dolgoletni poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Gre sicer za poslance, ki so do izteka roka zaprosili za nadomestilo. Kot so pojasnili v DZ, je bila pravica do nadomestila doslej priznana 15 poslancem, o drugih pa še niso odločili.


Za nič dela do 80 odstotkov plače

Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci pravico do nadomestila v znesku 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za poslance, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma lahko nekdanji poslanci nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije