KORONAVIRUS

Znano, kakšen turistični bon dobijo tisti, ki bodo letos dopolnili 18 let (VIDEO)

Objavljeno 21. maj 2020 10.48 | Posodobljeno 21. maj 2020 12.41 | Piše: T. V.

Inštitut za javno zdravje objavlja podatek o oceni aktivnih primerov okužbe v Sloveniji.

Vlada poskuša reševati slovenski turizem s t. i. turističnimi boni. FOTO: Jure Eržen, Delo
V sredo je bilo opravljenih 909 testiranj na novi koronavirus. Dobra novica je, da pozitiven ni bil noben test. Dve osebi sta bili odpuščeni iz bolnišnic, tam jih ostaja 21, od tega tri na intenzivni negi. Ena oseba je umrla. 

Število okužb z novim koronavirusom po svetu je preseglo pet milijonov. Umrlo je 330 tisoč ljudi, okrevalo pa nekaj več kot dva milijona.Na vladni tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so sodelovali minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, specialistka infektologinja Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana in vladni govorec Jelko Kacin.Vizjak je povedal, da je bil upad v gradbeništvu v Sloveniji med največjimi v EU. Ker ima gradbeništvo velike multiplikativne učinke na ostale storitvene sektorje, je ključno, da po sprejetju zakona za odpravo ovir pri izvedbi investicij, ki ga je potrdila vlada, začnemo iskanje optimalnih rešitev, da investicije zaživijo in da že sredi poletja začnejo brneti stroji. Minister je napovedal ustanovitev koordinacijske ekipe, ki bo reševala morebitna neskladja mnenjedajalcev in s tem pospešila izdajanje dovoljenj, a ne na račun vsebine.


 

»Filmsko in adrenalinsko«, Slovenec jih je 'zasliševal' uro in pol

Matičičeva je predstavila, kako je potekalo delo v klicnem centru, ki ga je označila za filmsko in adrenalinsko. Center sicer od ponedeljka deluje v skrajšanem delovnem času, saj je epidemiološka slika v Sloveniji boljša in je tudi vprašanj manj.

Od ponedeljka klicni center za #COVID19 na brezplačni telefonski številki 080 1404 deluje med delovnikom od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.


image
Specialistka infektologinja Mojca Matičič. FOTO: posnetek zaslona
42.261 klicev je bilo v center do včeraj, povprečno 611 na dan. Najdaljši klic je trajal kar eno uri in 29 minut, večkrat so imeli tudi čez 1.200 klicev na dan. Vprašanja so bila predvsem medicinske, zdravstvene narave. Stalnica so vprašanja o testiranjih in o mejah ter karanteni. Ko je bil razglašen zaključek epidemije pretekli petek, so dobili okoli tisoč vprašanj. »Težave in stiske so na prvi pogled nerešljive, ponosno smo, da jih lahko rešimo,« je ponosno dejala Matičičeva in dodala, da je Slovenkam in Slovencem mar, da so dojeli resnost situacije, kar se kaže tudi v tem, da je bila prva bitka proti virusu dobljena. Opozorila pa je, da bo vojna še dolga: »Bojimo se žarišč.«​Za študentsko delo v klicnem centru so do zdaj plačali 100.878 evrov, je razkril Kacin.

Od 15. maja Nijz objavlja oceno aktivnih okužb. Trenutno ocena je, da je v Sloveniji 20 aktivnih primerov okužbe. Gre za epidemiološki kazalnik, ki ocenjuje, koliko je primerov, ki so še kužni in imajo potencial širjenja okužbe naprej. Ocena temelji na predpostavki, da je oseba kužna od sedem do 12 dni oziroma do dveh tednov v primerih hudega obolenja.

Nijz objavlja tudi seznam držav za prehajanje državne meje s Slovenijo brez omejitev. Trenutno je na tem seznamu le Hrvaška, Kacin pa pričakuje, da bosta na njem kmalu tudi Madžarska in Avstrija.Vlada je v sredo predstavila nekatere podrobnosti tretjega paketa protikoronskih ukrepov, ki med drugim prinaša turistične bone. Paket so na vladi potrdili in je že romal v državni zbor.

Turistični boni
Vsi, ki bodo rojeni v letošnjem letu, bodo dobili bon za 50 evrov. Tisti, ki bodo letos dopolnili 18 let, bodo dobili bon za 200 evrov. Če ima 18. rojstni dan novembra, ga lahko izkoristi že poleti, tako načrtujemo, je povedal Kacin, a poudaril, da je treba počakati na izvedbeno uredbo,  kjer bo natančneje zamejeno, kaj bo mogoče in kaj ne. Zagotovo pa bo mogoč prenos med družinskimi člani.
Zdravstveni delavci bodo znova lahko šli v tujino
Zdravstveni delavci bodo od petka spet lahko šli v tujino. Prav tako bodo lahko ponovno koristili letni dopust, stavkali in se udeležili usposabljanj in izobraževanj v tujini, kar jim je bilo onemogočeno z odredbo, ki jo je ob začetku epidemije sprejelo ministrstvo za zdravje. Od petka ne bo več veljala ta odredba, ki jo je ministrstvo sprejelo 12. marca. Ta jim je med drugim omejevala gibanje na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z novim koronavirusom.

STA
Deli s prijatelji