PIRANSKI ZALIV

Hrvaška kazen Slovencu znaša skoraj 12 tisočakov

Ribič Radin je prejel na svoj naslov kar šest plačilnih nalogov.
Fotografija: Piranski zaliv. Foto: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Piranski zaliv. Foto: Mavric Pivk, Delo

PIRAN – Slovenski ribiči so danes prejeli prve kazni iz Hrvaške zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, je za STA povedal ribič Silvano Radin. Sam je dobil šest plačilnih nalogov s po 15.000 kunami kazni (skoraj 2000 evrov), torej v skupni vrednosti skoraj 12.000 evrov. Kazen so mu odredili na podlagi kršitve hrvaškega zakona o nadzoru državne meje in zakona o schengenski meji, ker da je ribaril na hrvaški strani. V enem od plačilnih nalogov so tako zapisali, da je »v teritorialnem morju Hrvaške« opravljal gospodarski ribolov. Navedli so tudi točne koordinate, kje je lovil in kje so bili policisti, ki so ga identificirali. Pravijo, da je ribaril brez hrvaškega dovoljenja za ribolov, da je bil opozorjen, hrvaško teritorialno morje pa da je potem zapustil brez ustavljanja.

Radinovemu podjetju je za to kot pravni osebi izrečena kazen 10.000 kun (1330 evrov), njemu kot odgovorni osebi v podjetju pa še 5000 kun (660 evrov) kazni. Ima sicer možnost, da plača le dve tretjini te kazni, če jo plača v določenem roku. Podobna vsebina je navedena tudi v preostalih petih plačilnih nalogih. Izdali so mu jih za ribarjenje 18. decembra, 29. decembra in 3. januarja po dvakrat.

Ne bo plačal

Radin je napovedal, da kazni ne bo plačal, saj je lovil v morju, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo Sloveniji. »Od arbitražne razsodbe nisem šel več čez arbitražno mejo. Prej sem še hodil lovit precej južneje, od takrat naprej pa sem spoštoval arbitražno mejo in nisem šel več čez,« je povedal Radin. Na območju čez sredinsko črto je sicer lovil še večkrat in morda bo dobil še kak nalog, je še povedal. Naprej bo sicer ravnal v skladu s priporočili kmetijskega ministrstva in navezal stik z odvetniško pisarno Senjak iz Pulja, kot je to navedeno na spletnih straneh ministrstva.

Slovenija se je namreč tudi z novim zakonom o ribištvu zavezala, da bo zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je pred organi Hrvaške uveden prekrškovni ali kazenski postopek kljub opravljanju te dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem bo Slovenija krila tudi stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in temi postopki.
Poleg Radina naj bi plačilne naloge dobili tudi še nekateri drugi slovenski ribiči. Kot je v ponedeljek sporočila hrvaška policija, so odposlali 11 kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu. Hrvaška se je za to odločila kot povračilni ukrep, potem ko so zaradi kršitve meje prve kazni iz Slovenije prejeli hrvaški ribiči. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije