JANŠA O POTEZI ERJAVCA: NEODGOVORNO

Hojsa naj bi zamenjal župan, vrnila naj bi se Angelika Mlinar

Kulovci naj bi si že delili stolčke.
Fotografija: Morebitna nova vlada bo morala najprej zbrati dovolj glasov, da izglasuje konstruktuvno nezaupnico, na naslednjem glasovanju pa za svojo potrditev. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Morebitna nova vlada bo morala najprej zbrati dovolj glasov, da izglasuje konstruktuvno nezaupnico, na naslednjem glasovanju pa za svojo potrditev. FOTO: Uroš Hočevar

Koalicija ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, naj sicer še ne bi imela potrebnih 46 glasov poslancev (trenutno jih imajo 39 oziroma 38, saj je poslanec SAB Franc Kramar že dlje časa bolniško odsoten, v tem primeru pa glasovanje na daljavo ni mogoče), da bi sestavila novo vlado (in pred tem zrušila sedanjo), a naj bi si že delila resorje in ministrske položaje. A preden bodo te morebiti res lahko zasedli, bodo morali prepričati kar nekaj poslancev SMC. Med njimi pa ne bi utegnil več biti nadomestni poslanec Gregor Židan, če bi se v poslanske klopi vrnil Zdravko Počivalšek ob morebitnem odstopu z mesta gospodarskega ministra. V tem primeru bi SMC eno poslansko mesto pridobila, SD pa izgubila, saj je Židan prestopil k njim.

Počivalška nočejo za ministra

Kot je poročal Svet na Kanalu A naj bi nekdanji premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec postal minister za obrambo, Tanja Fajon (predsednica SD) ministrica za zunanje zadeve, nekdanja premierka Alenka Bratušek naj bi se vrnila na infrastrukturno ministrstvo, Luka Mesec (Levica) bi prevzel ali okoljsko ali kulturno ministrstvo, Igor Zorčič (SMC) bi ostal predsednik državnega zbora. Lilijana Kozlovič bi, če bi SMC prestopila, ostala na pravosodnem ministrstvu, Rudi Medved pa bi se vrnil na ministrstvo za javno upravo, če bi ta resor pripadel LMŠ.

Če bo resor za finance prevzela SD, naj bi ga vodil Milan M. Cvikl, kohezijsko ministrstvo pa Angelika Mlinar, ki je to mesto zasedala tri mesece, dokler ni Šarec januarja letos odstopil. Tomaž Gantar (Desus) bi najverjetneje ostal zdravstveni minister. Notranje ministrstvo naj bi pripadlo SD, ta pa ima dva kandidata: župana Murske Sobote Aleksandra Jevška in župana Kočevja Vladimirja Prebiliča. Tatjani Bobnar naj bi ponovno ponudili mesto generalne direktorice policije, kar je že bila, preden jo je razrešila tretja Janševa vlada.

 Bodo poslanci sledili organom Desusa?

Najverjetnejši kandidat za premierja pa ostaja povratnik na politični parket Karl Erjavec. Pogoj LMŠ za sodelovanje v KUL vladi naj bi bil, da Počivalšek v tej morebitni novi vladi ne bi zasedal nobenega izmed ministrskih mest.
 
Preberite tudi:

Erjavec Šarcu: Marjan, bodite resni, Janša pa v smeh (VIDEO)


 
Kot je znano, bodo v četrtek organi Desusa razpravljali o tem, ali bodo izstopili iz Janševe vlade. Nobenega vprašanja ni, kakšno pot stranke bo zagovarjal njen novi stari predsednik Erjavec. Ta je že povedal, da v vladi Janeza Janše ne bo sodeloval, ni pa se niti udeležil koalicijskega sestanka pred današnjim odločanjem o PKP 7 in morebitnih novih protikoronskih ukrepih.


 
Kmetijski minister iz vrst Desusa Jože Podgoršek pred četrtkovo razpravo organov stranke upokojencev še ni odločen o podpori izstopu stranke iz Janševe vlade. Vprašanje je, ali bodo (vsi) poslanci sledili odločitvi organov stranke, če se bo ta odločila za odhod iz tretje Janševe vlade. Poslanec Robert Polnar je namreč napovedal, da ne bo glasoval za konstruktivno nezaupnico – to naj bi KUL vložil tudi, če ne bodo imeli zagotovljenih 46 glasov – in da bi lahko nekateri poslanci v tem primeru zapustili Desusovo poslansko skupino.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije